Krewetki w pomidorach z chińskim makaronem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron chiński gotuje się krócej niż makarony włoskie, więc jak macie rozmrożone krewetki, to przygotowanie tego dania trwa kilka chwil. Rzadko spędzam w kuchni więcej niż 30 minut, a ten makaron robi się w 5 minut! I takie gotowanie to ja rozumiem:-) Co dla mnie ważne: porcja białka w tym posiłku to aż 32 g!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 416
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.6g9%
Węglowodany 59.8g20%
Białko 32g64%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 55 g makaronu chińskiego
 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 5 g masła
 175 g pomidora malinowego ( 1 średni)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 ulubione świeże zioła - u mnie kolendra i szczypiorek
 sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba uprzednio rozmrozić i obrać z pancerzyków.

2

Na maśle zeszklić czosnek posiekany w plasterki

3

Dodać pomidora pokrojonego w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem (lepszy biały)...

4

... i świeże zioła. Na dużym ogniu zredukować nadmiar płynu

5

Na wierzchu poukładać krewetki, zmniejszyć ogień, przykryć i dać krewetkom 2-3 minutki, żeby tylko zrobiły się "mleczne" a nie szkliste

6

Połączyć z ugotowanym makaronem chińskim i gotowe.

7

Uwaga: makaron chiński gotuje się bardzo krótko - nie przeciągnijcie go!

Składniki

 55 g makaronu chińskiego
 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 5 g masła
 175 g pomidora malinowego ( 1 średni)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 ulubione świeże zioła - u mnie kolendra i szczypiorek
 sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba uprzednio rozmrozić i obrać z pancerzyków.

2

Na maśle zeszklić czosnek posiekany w plasterki

3

Dodać pomidora pokrojonego w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem (lepszy biały)...

4

... i świeże zioła. Na dużym ogniu zredukować nadmiar płynu

5

Na wierzchu poukładać krewetki, zmniejszyć ogień, przykryć i dać krewetkom 2-3 minutki, żeby tylko zrobiły się "mleczne" a nie szkliste

6

Połączyć z ugotowanym makaronem chińskim i gotowe.

7

Uwaga: makaron chiński gotuje się bardzo krótko - nie przeciągnijcie go!

Krewetki w pomidorach z chińskim makaronem
(Visited 1 413 times, 28 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *