Archives Recipes

Recipes

Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem

Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.

Czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z łososiem i awokado

Gofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem – lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)

Czytaj więcej

Gofry z cukinii, jajko poszetowe na plasterku wędzonego łososia, groszek cukrowy

Odkąd mam gofrownicę, gofry wpadają dość często. A że pieczywo jadam w minimalnych ilościach, gofry doskonale dopełniają moje śniadanie czy kolacje. Oczywiście najczęściej na wytrawnie. Łosoś i jajko poszetowe to kombinacja niezwykle udana i smaczna, ale na gofrach z cukinii podaję je po raz pierwszy. I jest to śniadanie dobrze zbilansowane, niskokaloryczne, smaczne i z niewielu składników. Polecam:-)

Czytaj więcej

Papardelle z krewetkami, pieczoną papryką i cukinią

Na diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal – tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!

Czytaj więcej

Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami

Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)

Czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z kurkami

Odchudzona wersja placków ziemniaczanych to gofry ziemniaczane. Równie szybko się je przygotowuje, mają znacznie mniej kalorii, bo do smażenia nie używamy tłuszczu i są smaczne jak te tradycyjne. Do tego dowolne dodatki – u mnie kurki, bo akurat miałam pod ręką:-) Znakomity lunch albo kolacja, polecam. W innych moich wpisach znajdziecie gofry z cukinii a w planie mam jeszcze kilka innych wytrawnych więc zaglądajcie tutaj.

Czytaj więcej