Archives Recipes

Recipes

Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Jajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos – też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.

Czytaj więcej

Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem – taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.

Czytaj więcej

Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem

Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.

Czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z łososiem i awokado

Gofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem – lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)

Czytaj więcej