Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos - też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 490
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.5g46%
Węglowodany 25.9g9%
Białko 28.1g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 35 g hummusu (u mnie pomidorowy)
 1 garść mixu sałat
 80 g upieczonych uprzednio warzyw (garść)
 20 g cieciorki z puszki
 1 łyżka sosu (oliwa, sok z cytryny, miód, czosnek)
 0,50 łyżeczek sezamu jasnego/czarnego

Sposób przygotowania

1

Warzywa piekę w większych ilościach. Na raz wkładam do piekarnika 2-3 blachy pełne okrojonych w słupki warzyw w zmiennych ilościach: marchewka, pietruszka, seler i buraki. Warzywa przed wstawieniem do piekarnika nacieram oliwą (odrobina na dłoń i wcieram w warzywa - w ten sposób kontroluję ilość użytego tłuszczu) i nie doprawiam niczym.

2

Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.

3

Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.

4

Jajka w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU. W tej samej wodzie zrobicie obydwa jajka, jedno po drugim.

5

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (zawsze to robię, bo wtedy wydaje się, że jest więcej jedzenia:-)), obydwie połówki posmarowałam hummusem pomidorowym.

6

Na każdą połówkę ułożyłam po jajku poszetowym.

7

Kanapki posypałam czarnym sezamem.

8

Sałatka to mix sałat, cieciorka z puszki i garść upieczonych warzyw. Całość skropiłam 1 łyżką sosu (oliwa, miód, sok z cytryny, czosnek - przepis wyżej) i posypałam jasnym sezamem.

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 35 g hummusu (u mnie pomidorowy)
 1 garść mixu sałat
 80 g upieczonych uprzednio warzyw (garść)
 20 g cieciorki z puszki
 1 łyżka sosu (oliwa, sok z cytryny, miód, czosnek)
 0,50 łyżeczek sezamu jasnego/czarnego

Sposób przygotowania

1

Warzywa piekę w większych ilościach. Na raz wkładam do piekarnika 2-3 blachy pełne okrojonych w słupki warzyw w zmiennych ilościach: marchewka, pietruszka, seler i buraki. Warzywa przed wstawieniem do piekarnika nacieram oliwą (odrobina na dłoń i wcieram w warzywa - w ten sposób kontroluję ilość użytego tłuszczu) i nie doprawiam niczym.

2

Z 1,2 kg warzyw, po upieczeniu zostaje ok. 680 g.

3

Sos też robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.

4

Jajka w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU. W tej samej wodzie zrobicie obydwa jajka, jedno po drugim.

5

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (zawsze to robię, bo wtedy wydaje się, że jest więcej jedzenia:-)), obydwie połówki posmarowałam hummusem pomidorowym.

6

Na każdą połówkę ułożyłam po jajku poszetowym.

7

Kanapki posypałam czarnym sezamem.

8

Sałatka to mix sałat, cieciorka z puszki i garść upieczonych warzyw. Całość skropiłam 1 łyżką sosu (oliwa, miód, sok z cytryny, czosnek - przepis wyżej) i posypałam jasnym sezamem.

Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką
(Visited 694 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *