Archives Recipes

Recipes

Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z piekarnika i kuskusem z oliwą truflową

Lubię kuskus, bo szybko się go robi, fajnie gra z warzywami, mięsem i rybami. Warzywa można upiec wcześniej więc aby zrobić to pyszne i ładne danie wystarczy usmażyć w sosie sojowym polędwiczki kurczaka. I mamy pyszny, pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek w 15 minut:-) Porcja spora, więc można część zapakować do lunchboxu i zabrać do pracy. Na zimno tez smakuje wybornie.

Czytaj więcej

Brownie proteinowe

Dla tych, którzy potrzebują na szybko coś słodkiego, albo dla tych, którzy nie czują powołania do pieczenia no i w końcu dla tych, co „chcą mieć ciastko i zjeść ciastko” czyli są na diecie redukcyjnej ale nie chcą rezygnować z deserów – jest rozwiązanie. Gotowa mieszanka BROWNIE od Olimp Sport Nutrition. Od razu muszę uprzedzić, że są dość suche (ale za to fajnie smakują z dobrym masłem orzechowym lub kremem proteinowym), zresztą tak jak wszystkie desery z turbo ilością protein z serwatki. Dla koneserów;-)

Czytaj więcej

Sernik z masłem migdałowym, mocno proteinowy

Ciasto nazwałam sernikiem, mimo że ser stanowi 1/4 wagi całego ciasta. Zatem nie jest to typowy sernik i nie smakuje „serowo”. Ma mięciutką, zwartą konsystencję, jest wilgotny, nie za słodki, wyczuwalne są drobinki migdałów. Bardzo udany deser dla kogoś, kto desery jada bardzo rzadko i nie potrzebuje „zjadać oczami” wszak nie jest bardzo efektowny:-) Ale makro – przyznajcie – bardzo warte tego, aby to ciasto powtórzyć w swojej kuchni.

Czytaj więcej

Bavette z krewetkami, awokado i pistacjami

Makaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest „maślane” w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje – żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania…. Przepyszne danie!

Czytaj więcej

Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby

Świeży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki – wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak – całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.

Czytaj więcej