Archives Recipes

Recipes

Sernik z masłem migdałowym, mocno proteinowy

Ciasto nazwałam sernikiem, mimo że ser stanowi 1/4 wagi całego ciasta. Zatem nie jest to typowy sernik i nie smakuje „serowo”. Ma mięciutką, zwartą konsystencję, jest wilgotny, nie za słodki, wyczuwalne są drobinki migdałów. Bardzo udany deser dla kogoś, kto desery jada bardzo rzadko i nie potrzebuje „zjadać oczami” wszak nie jest bardzo efektowny:-) Ale makro – przyznajcie – bardzo warte tego, aby to ciasto powtórzyć w swojej kuchni.

Czytaj więcej

Bavette z krewetkami, awokado i pistacjami

Makaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest „maślane” w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje – żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania…. Przepyszne danie!

Czytaj więcej

Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby

Świeży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki – wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak – całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.

Czytaj więcej

Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Jajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos – też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.

Czytaj więcej

Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem – taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.

Czytaj więcej