Dietetyczna zupa z kurczakiem i białkiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Taka zupka to idealny posiłek dla zabieganych i dla aktywnych. Robi się w 15 minut, jest bardzo pożywna, wysokoproteinowa, lekkostrawna... Dzisiaj wersja z kurczakiem (może być wege, z krewetami, rybą...).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 415
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.5g6%
Węglowodany 14.2g5%
Białko 66.9g134%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 150 g kapusty pekińskiej
 2 białka jaja kurzego
 250 g bulionu (dowolny)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 10 g sosu sojowego
 0,50 łyżeczek mielony imbir
 0,50 łyżeczek kurkuma
 zielona cebulka, czarny sezam, szczypta chilli

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w plasterki i podprażyć na suchej granitowej (najlepiej) patelni, lub innej z powłoka non-stick.

2

Dodać imbir, kurkumę i chilli. Jak nie lubicie ostrych potraw to nie dawajcie chilli.

3

Dodać polędwiczki z kurczaka pokrojone w grubą kostkę.

4

Wszystko krótko przesmażyć, żeby zamknąć mięso.

5

Następnie zalać bulionem - najlepszy domowy - lub wodą z kostką rosołową (bio!). Jak lubicie gęste zupy to w sumie 350 ml płynu wystarczy a jak rzadsze to nawet 500 ml możecie wlać (bulion + woda do uzyskania pożądanej gęstości). Zagotować.

6

Teraz pora wrzucić posiekaną kapustę pekińską, pogotować 5 minut, wlać 2 białka jaja...

7

...jak się zetną - zupa gotowa.

8

9

Teraz sos sojowy - jest bardzo słony więc łyżka wystarczy (chyba, że lubicie bardziej słone - wlejcie więcej).

10

Na koniec posypać sezamem, zieloną cebulka i jest pysznie, pięknie i dietetycznie.

Składniki

 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 150 g kapusty pekińskiej
 2 białka jaja kurzego
 250 g bulionu (dowolny)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 10 g sosu sojowego
 0,50 łyżeczek mielony imbir
 0,50 łyżeczek kurkuma
 zielona cebulka, czarny sezam, szczypta chilli

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w plasterki i podprażyć na suchej granitowej (najlepiej) patelni, lub innej z powłoka non-stick.

2

Dodać imbir, kurkumę i chilli. Jak nie lubicie ostrych potraw to nie dawajcie chilli.

3

Dodać polędwiczki z kurczaka pokrojone w grubą kostkę.

4

Wszystko krótko przesmażyć, żeby zamknąć mięso.

5

Następnie zalać bulionem - najlepszy domowy - lub wodą z kostką rosołową (bio!). Jak lubicie gęste zupy to w sumie 350 ml płynu wystarczy a jak rzadsze to nawet 500 ml możecie wlać (bulion + woda do uzyskania pożądanej gęstości). Zagotować.

6

Teraz pora wrzucić posiekaną kapustę pekińską, pogotować 5 minut, wlać 2 białka jaja...

7

...jak się zetną - zupa gotowa.

8

9

Teraz sos sojowy - jest bardzo słony więc łyżka wystarczy (chyba, że lubicie bardziej słone - wlejcie więcej).

10

Na koniec posypać sezamem, zieloną cebulka i jest pysznie, pięknie i dietetycznie.

Dietetyczna zupa z kurczakiem i białkiem
(Visited 5 394 times, 20 visits today)

2 Comments

  1. Artur 27 lipca 2023 at 16:58

    zupka mega smakuje fajne makro no i szybka w przygotowaniu

    Reply
    1. ania 30 lipca 2023 at 14:06

      Cześć, tak właśnie jest! Ja też ją bardzo lubię:-) Dziękuję za skorzystanie z pomysłu i za komentarz, pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *