Delikatna, wegańska zupka:-)
Archives Recipes
Recipes
Jajka po turecku (cilbir) podpłomykami
Lżejsza wersja tej potrawy: zamiast gęstego, tłustego jogurtu jest lekki i wysokobiałkowy skyr. Do tego jajko w koszulce – mój najukochańszy składnik śniadaniowy i podpłomyki – najprostsze pieczywko, do zrobienia w 10 minut. Śniadanie zdrowe, efektowne i zdecydowanie pyszne.
Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem i awokado, smażona papryka i prażone płatki migdałów
Najlepsze śniadanie to śniadanie z jajem:-) A to w koszulce jest ponoć najzdrowszą formą jajka. Do tego warzywa po krótkiej obróbce termicznej i gotowe:-)
Kanapki z łososiem wędzonym i sałatka na ciepło z sosem teriyaki
Lubię śniadania na ciepło, na wytrawnie, które można szybko przygotować. Kanapka z łososiem i sałatka na ciepło to bardzo smaczna propozycja. Polecam:-)
Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelni
Kocham makarony! Nie jestem w tym odosobniona, makarony lubi prawie każdy. Są cudowne, bo nie dość że same przybierają różną formę, można je zrobić w różnych smakach i kolorach dodając do ciasta różne naturalne „barwniki”, to jeszcze pasuję niemalże do wszystkiego. No to dzisiaj czarne linguini nero (sepia) w pysznej kompozycji z owocami morza, awokado i pomidorkami. Danie lekkie, sycące, wysokoproteinowe i ładne:-)
Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami
Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
Gofry pieczarkowe z parmezanem
Gofry w nowej odsłonie: tym razem pieczarkowe posypane parmezanem. Na gorących gofrach pysznie się rozpuścił i nadał wyrazistości. Świetna przekąska:-)
Bliny gryczane z dodatkami: awokado, łosoś, kawior
Wytrawne pankejki z mąki gryczanej – bliny. Zrobiłam lżejszą wersję mieszając mąkę gryczaną z pszenną, wyszły bardzo lekkie, puszyste. Znakomita propozycja śniadaniowa. Pasuje do wszystkiego, również do śniadań na słodko (np. twarożek i miód:-))
Ryż basmati z dorszem, okoniem nilowym, awokado i groszkiem
Pyszne połączenie ryby z ryżem i awokado – moje odkrycie! Ryż najwyższej jakości, świeże ryby i zdrowe tłuszcze. Danie wyjątkowo udane.
Kanapka na ciepło ze szpinakiem, tofu i papryką
Moja śniadaniowa propozycja kanapkowa na na ciepło w wersji wegańskiej. Świetne połączenie smaków, duża porcja białka.
Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z patelni
Kurczak z warzywami to zdecydowanie niskokaloryczny posiłek a w połączeniu z dobrymi węglowodanami stworzy kompletne danie. Polecam do ryżu pełnoziarnistego, kaszy lub makaronu.
Szwedzkie pieczywo z pieczonym burakiem, hummusem i serem kozim
Ikea ma wiele fajnych produktów np. takie pieczywko KNÄCKEBRÖD. Bardzo przyjemnie chrupkie, razowe, do przekąsek na słodko i słono.