Podrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado – ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło – uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki – krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.
Archives Recipes
Recipes
Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndzą
Lubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)
Dorsz i krewetki w sosie pomidorowym, na chińskim makaronie
Lubię makaron chiński, bo gotuje się bardzo szybko. Połączyłam go z pomidorowym sosem pełnym dorsza i krewetek – wyszło mega proteinowo, pysznie i lekko, mimo że porcja była naprawdę spora.
Lawasz z szynką, mozarellą i pomidorami suszonymi
Lubię lawasz (ten z Biedronki), bo ma dobry skład i można na szybko zrobić fajną przekąskę. Troszkę chudej, drobiowej szynki, mozarella light, suszone pomidory żeby nadać wyrazistości i mamy to:-)
Zupa niskokaloryczna z jajkiem
Zamieszczałam już przepisy na różne fit zupki, te na bazie kapusty pekińskiej i aromatycznych, rozgrzewających przypraw robi się w kilka chwil, a wersja z jajkiem (albo samym białkiem lub nawet dwoma białkami jaja) jest pożywna, super smaczna i robię ja często po treningu. Polecam spróbować.
Makaron razowy z piersią kurczaka, porem, papryką, pieczarkami i groszkiem
Takie danie to konkretna porcja białka z mięsa. Danie idealne dla aktywnych: pełnoziarnisty makaron, dużo warzyw no i mięso z piersi kurczaka. Jest pysznie, fit i w 15 minut.
Zupa jarzynowa na bulionie domowym
Delikatna, wegańska zupka:-)
Jajka po turecku (cilbir) podpłomykami
Lżejsza wersja tej potrawy: zamiast gęstego, tłustego jogurtu jest lekki i wysokobiałkowy skyr. Do tego jajko w koszulce – mój najukochańszy składnik śniadaniowy i podpłomyki – najprostsze pieczywko, do zrobienia w 10 minut. Śniadanie zdrowe, efektowne i zdecydowanie pyszne.
Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem i awokado, smażona papryka i prażone płatki migdałów
Najlepsze śniadanie to śniadanie z jajem:-) A to w koszulce jest ponoć najzdrowszą formą jajka. Do tego warzywa po krótkiej obróbce termicznej i gotowe:-)
Kanapki z łososiem wędzonym i sałatka na ciepło z sosem teriyaki
Lubię śniadania na ciepło, na wytrawnie, które można szybko przygotować. Kanapka z łososiem i sałatka na ciepło to bardzo smaczna propozycja. Polecam:-)
Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelni
Kocham makarony! Nie jestem w tym odosobniona, makarony lubi prawie każdy. Są cudowne, bo nie dość że same przybierają różną formę, można je zrobić w różnych smakach i kolorach dodając do ciasta różne naturalne „barwniki”, to jeszcze pasuję niemalże do wszystkiego. No to dzisiaj czarne linguini nero (sepia) w pysznej kompozycji z owocami morza, awokado i pomidorkami. Danie lekkie, sycące, wysokoproteinowe i ładne:-)
Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami
Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.