Pyszny makaron w kilka chwil, wystarczy wychodząc do pracy wyjąć z zamrażalnika krewetki a po powrocie przygotować w 15 minut przepyszny, zdrowy posiłek.
Archives Recipes
Recipes
Zapiekanka z brokuła i fety
Bardzo łatwy przepis z ogólnodostępnych składników. Pyszna zapiekanka, która nadaje się do zjedzenia z pieczywem albo bez, jako przegryzka albo składnik posiłku.
Jajka po turecku, karmelizowana cebula, pomidorki z patelni
Çılbır to tureckie danie składające się z jajek w koszulce z jogurtem. Istnieją zapisy, że çılbır był spożywany przez osmańskich sułtanów już w XV wieku. Obecnie często podaje się danie z roztopionym masłem z dodatkiem papryki Aleppo – tyle Wikipedia. Ja dodam od siebie, że to jedno z moich ulubionych śniadań ever:-)
Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjami
Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewką
Kiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.
Naleśniki z mięsem mielonym, wysokobiałkowe
Lubię naleśniki a opcja z mięsem jest dla mnie idealna. Banalnie proste do zrobienia, mięsne nadzienie można przygotować wcześniej, w większej ilości – świetnie nadaje się również do makaronu (wystarczy dać więcej sosu pomidorowego). Porządna porcja protein w pysznym, sycącym daniu.
Jajko w koszulce na kanapce z awokado i sałatka ze szparagami
Kiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie… Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)
Sałatka śledź, burak, jajko
Sałatki są fajne, bo można połączyć wszystko co ma się pod ręką i w kilka chwil mamy gotowe danie. Sałatka z jajkiem, śledziem i burakami kojarzy mi się świątecznie chociaż – przyznaję – jadam ją częściej niż raz do roku, bo jest pożywna i pyszna:-) Z podanej ilości wyszły dwie spore porcje, jedna to 590 kcal i aż 46 g białka.
Gofry z awokado, pieczarkami i łososiem
Szybkie gofry na wytrwanie – moja propozycja śniadaniowa ale doskonale sprawdzi się również jako kolacja. Potrzeba tak niewiele, żeby posiłek była zdrowy, smaczny i ładny. W mojej porcji jest sporo białka i zdrowe tłuszcze z łososia i awokado a kalorii tyle, że wystarczy do obiadu:-)
Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepło
Śniadanie wegańskie ale jednak ze sporą ilością białka z cieciorki. Szybkie do wykonania i bardzo smaczne:-)
Zapiekanka „gołąbkowa”
Lubię jeść gołąbki ale nie lubię ich zawijać. No to robię zapiekankę „gołąbkową”. W mojej wersji jest – a jakże – mocno fit i mega białkowa. Polecam szczególnie dla aktywnych fizycznie:-)
Sałatka na ciepło z kurczakiem, cukinią, papryką, pieczarkami i orzechami
Porządna porcja wysokobiałkowej sałatki, w sam raz dla osób aktywnych i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Ale sałatka jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest bardzo sycąca i ma niewiele kalorii w dużej objętości.