Kiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie… Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)
Archives Recipes
Recipes
Sałatka śledź, burak, jajko
Sałatki są fajne, bo można połączyć wszystko co ma się pod ręką i w kilka chwil mamy gotowe danie. Sałatka z jajkiem, śledziem i burakami kojarzy mi się świątecznie chociaż – przyznaję – jadam ją częściej niż raz do roku, bo jest pożywna i pyszna:-) Z podanej ilości wyszły dwie spore porcje, jedna to 590 kcal i aż 46 g białka.
Gofry z awokado, pieczarkami i łososiem
Szybkie gofry na wytrwanie – moja propozycja śniadaniowa ale doskonale sprawdzi się również jako kolacja. Potrzeba tak niewiele, żeby posiłek była zdrowy, smaczny i ładny. W mojej porcji jest sporo białka i zdrowe tłuszcze z łososia i awokado a kalorii tyle, że wystarczy do obiadu:-)
Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepło
Śniadanie wegańskie ale jednak ze sporą ilością białka z cieciorki. Szybkie do wykonania i bardzo smaczne:-)
Zapiekanka „gołąbkowa”
Lubię jeść gołąbki ale nie lubię ich zawijać. No to robię zapiekankę „gołąbkową”. W mojej wersji jest – a jakże – mocno fit i mega białkowa. Polecam szczególnie dla aktywnych fizycznie:-)
Sałatka na ciepło z kurczakiem, cukinią, papryką, pieczarkami i orzechami
Porządna porcja wysokobiałkowej sałatki, w sam raz dla osób aktywnych i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Ale sałatka jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest bardzo sycąca i ma niewiele kalorii w dużej objętości.
Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymi
Podrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado – ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło – uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki – krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.
Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndzą
Lubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)
Dorsz i krewetki w sosie pomidorowym, na chińskim makaronie
Lubię makaron chiński, bo gotuje się bardzo szybko. Połączyłam go z pomidorowym sosem pełnym dorsza i krewetek – wyszło mega proteinowo, pysznie i lekko, mimo że porcja była naprawdę spora.
Lawasz z szynką, mozarellą i pomidorami suszonymi
Lubię lawasz (ten z Biedronki), bo ma dobry skład i można na szybko zrobić fajną przekąskę. Troszkę chudej, drobiowej szynki, mozarella light, suszone pomidory żeby nadać wyrazistości i mamy to:-)
Zupa niskokaloryczna z jajkiem
Zamieszczałam już przepisy na różne fit zupki, te na bazie kapusty pekińskiej i aromatycznych, rozgrzewających przypraw robi się w kilka chwil, a wersja z jajkiem (albo samym białkiem lub nawet dwoma białkami jaja) jest pożywna, super smaczna i robię ja często po treningu. Polecam spróbować.
Makaron razowy z piersią kurczaka, porem, papryką, pieczarkami i groszkiem
Takie danie to konkretna porcja białka z mięsa. Danie idealne dla aktywnych: pełnoziarnisty makaron, dużo warzyw no i mięso z piersi kurczaka. Jest pysznie, fit i w 15 minut.