Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewką

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 341
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.3g38%
Węglowodany 16.7g6%
Białko 15.3g31%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 20 g rzodkiewki
 30 g pieczarek (same trzonki)
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 65 g szparagów
 1 łyżka pesto (najlepiej domowe)przepis niżej
 garść młodych listków
 sezam

Sposób przygotowania

1

Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.

2

Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 3-5 minut (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty.

3

Pieczarki (same trzonki) drobno posiekać, wysmażyć na suchej patelni a następnie podlać sosem sojowym, zmniejszyć ogień i odparować.

4

Na kromce pieczywa ułożyć pokrojone w plasterki awokado.

5

Na wierzch wyłożyć porcję wysmażonych w sosie sojowym pieczarek.

6

Z młodych listków, rzodkiewki i szparagów ułożyć sałatkę wokół kanapki.

7

Całość posypać jasnym sezamem...

8

... i dać po odrobinie pesto w kilku miejscach na sałatce.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 20 g rzodkiewki
 30 g pieczarek (same trzonki)
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 65 g szparagów
 1 łyżka pesto (najlepiej domowe)przepis niżej
 garść młodych listków
 sezam

Sposób przygotowania

1

Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.

2

Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 3-5 minut (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty.

3

Pieczarki (same trzonki) drobno posiekać, wysmażyć na suchej patelni a następnie podlać sosem sojowym, zmniejszyć ogień i odparować.

4

Na kromce pieczywa ułożyć pokrojone w plasterki awokado.

5

Na wierzch wyłożyć porcję wysmażonych w sosie sojowym pieczarek.

6

Z młodych listków, rzodkiewki i szparagów ułożyć sałatkę wokół kanapki.

7

Całość posypać jasnym sezamem...

8

... i dać po odrobinie pesto w kilku miejscach na sałatce.

Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewką
(Visited 214 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *