Archives Recipes

Recipes

Pieczywo proteinowe z wędzonym łososiem, sałatka z awokado i pieczonymi warzywami z olejem sezamowym

Ja już otworzyłam sezon na warzywa korzenne z piekarnika. Dla mnie to doskonały wypełniacz wszelkich posiłków: zdrowy, smaczny i ładnie wyglądający. Polecam zrobić zapas. Spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku i dodawać do dań wszelakich. Można też zblendować na pastę do kanapek:-)

Czytaj więcej

Zupa z pora na białym winie, z jajkiem w koszulce i grzankami z pieczywa proteinowego

Przeglądając moje przepisy, zwróciliście na pewno uwagę, jak często por gości w moich daniach. Zielona część przygotowuję podprażając uprzednio na patelni (ma wtedy delikatny, orzechowy posmak), białe części zazwyczaj były wykorzystywane do przygotowania kremowych zup. Dzisiaj inaczej:-) Zupa z pora zrobiona na styl francuskiej zupy cebulowej: na białym winie z tymiankiem. Do tego jajko w koszulce i mini grzaneczki z pieczywa proteinowego – świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji czy aktywnych fizycznie.

Czytaj więcej

Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechami

Dzisiaj podpowiadam kolejny pomysł na zielone śniadanie: gofry szpinakowe już tutaj pokazywałam, cukinia z patelni i groszek cukrowy goszczą regularnie na moim talerzu, ale dzisiaj to wszystko jest na jednym talerzu i to z pyszną sałatką: młode listki, zielony grejpfrut i orzechy. Pysznie wyszło:-)

Czytaj więcej

Tadżin z kurczakiem (fr.: tajine au poulet)

Tajine (czyt. tadżin) to zarówno nazwa naczynia jak i samego dania jakie w tym naczyniu jest przyrządzane. Pochodzi z krajów Maghrebu (północno-zachodniej Afryki) i jest posiłkiem kompletnym: jest mięso, warzywa a do tego kuskus albo – rzadziej – typowe dla tego regionu pieczywo: le pain de sable – to rodzaj naleśnika/placka, który Beduini przygotowują na Saharze i który jest gotowany w całości na drobnym piasku (w gorącym piasku pustyni zakopuje się surowe placki i po chwili wyciąga gotowe do zjedzenia). Oczywiście w mieście to pieczywo przygotowuje się na blasze, jak nasze podpłomyki. W każdym razie, zachęcam do wypróbowania tego pysznego dania, samo przygotowanie jest banalnie proste, jedynie chwilę trzeba poczekać aż się zrobi w piekarniku.

Czytaj więcej