Ja już otworzyłam sezon na warzywa korzenne z piekarnika. Dla mnie to doskonały wypełniacz wszelkich posiłków: zdrowy, smaczny i ładnie wyglądający. Polecam zrobić zapas. Spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku i dodawać do dań wszelakich. Można też zblendować na pastę do kanapek:-)
Archives Recipes
Recipes
Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem, łososiem i kawiorem
Jak umiesz zrobić jajko w koszulce (czyli jajko poszetowe), możesz sobie zafundować nieskończenie wiele pysznych posiłków. Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo podkręcona kawiorem – kto lubi, ten wyobrazi sobie ten cudowny smak:-)
Kanapki z guacamole na pieczywie proteinowym
Lekkie, sycące śniadanie lub kolacja albo lunch. Awokado to zdrowe tłuszcze, do tego pomidor, czosnek i pieczywo proteinowe. Posiłek niskokaloryczny, pełnowartościowy i bardzo smaczny.
Zupa z pora na białym winie, z jajkiem w koszulce i grzankami z pieczywa proteinowego
Przeglądając moje przepisy, zwróciliście na pewno uwagę, jak często por gości w moich daniach. Zielona część przygotowuję podprażając uprzednio na patelni (ma wtedy delikatny, orzechowy posmak), białe części zazwyczaj były wykorzystywane do przygotowania kremowych zup. Dzisiaj inaczej:-) Zupa z pora zrobiona na styl francuskiej zupy cebulowej: na białym winie z tymiankiem. Do tego jajko w koszulce i mini grzaneczki z pieczywa proteinowego – świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji czy aktywnych fizycznie.
Potrawka z indyka w mleku kokosowym, shirataki i warzywa korzenne z piekarnika
Bardzo dietetyczne i szybkie danie, porządna porcja warzyw i protein w udanym połączeniu. Kto nie zna jeszcze makaronu shirataki (inaczej Konjac) to polecam – na redukcję idealny:-)
Krem z pora, ziemniaka, czosnku i resztek brokuła
Zupa -krem to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Mi najczęściej zostaje biała część pora i „ogonki” brokuła lub kalafiora. Szkoda wyrzucać skoro maja tyle smaku i można je z powodzeniem wykorzystać w pysznej zupie.
Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechami
Dzisiaj podpowiadam kolejny pomysł na zielone śniadanie: gofry szpinakowe już tutaj pokazywałam, cukinia z patelni i groszek cukrowy goszczą regularnie na moim talerzu, ale dzisiaj to wszystko jest na jednym talerzu i to z pyszną sałatką: młode listki, zielony grejpfrut i orzechy. Pysznie wyszło:-)
Sałatka ziemniaczana na ciepło z kurczakiem i pieczarkami
Świetna sałatka zamiast klasycznego obiadu. Szybka do zrobienia, z dużą białka, sycąca i rozgrzewająca, bardzo smaczna:-)
Zapiekanka z brokuła i groszku z mozarellą light
Prawdziwa pychota dla wegetarian i nie tylko! Moc zielonego i mało kalorii w zapiekance z brokułem, groszkiem i mozarellą. Bez mąki, na wytrawnie – znakomita propozycja na przekąskę, do kanapki, na lunch – wypróbujcie koniecznie.
Jednogarnkowe danie wegańskie z dynią i brązową cieciorką w mleku kokosowym
Super szybkie, wegańskie danie, pyszne i przyjemne dla oka.
Tadżin z kurczakiem (fr.: tajine au poulet)
Tajine (czyt. tadżin) to zarówno nazwa naczynia jak i samego dania jakie w tym naczyniu jest przyrządzane. Pochodzi z krajów Maghrebu (północno-zachodniej Afryki) i jest posiłkiem kompletnym: jest mięso, warzywa a do tego kuskus albo – rzadziej – typowe dla tego regionu pieczywo: le pain de sable – to rodzaj naleśnika/placka, który Beduini przygotowują na Saharze i który jest gotowany w całości na drobnym piasku (w gorącym piasku pustyni zakopuje się surowe placki i po chwili wyciąga gotowe do zjedzenia). Oczywiście w mieście to pieczywo przygotowuje się na blasze, jak nasze podpłomyki. W każdym razie, zachęcam do wypróbowania tego pysznego dania, samo przygotowanie jest banalnie proste, jedynie chwilę trzeba poczekać aż się zrobi w piekarniku.
Pieczywo proteinowe z awokado z chilli i warzywa z patelni
Szybkie, wegańskie śniadanie na ciepło – pożywne, sycące i zdrowe.