Zupa z pora na białym winie, z jajkiem w koszulce i grzankami z pieczywa proteinowego

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Przeglądając moje przepisy, zwróciliście na pewno uwagę, jak często por gości w moich daniach. Zielona część przygotowuję podprażając uprzednio na patelni (ma wtedy delikatny, orzechowy posmak), białe części zazwyczaj były wykorzystywane do przygotowania kremowych zup. Dzisiaj inaczej:-) Zupa z pora zrobiona na styl francuskiej zupy cebulowej: na białym winie z tymiankiem. Do tego jajko w koszulce i mini grzaneczki z pieczywa proteinowego - świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji czy aktywnych fizycznie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 572
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.1g24%
Węglowodany 48.6g17%
Białko 30.9g62%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g pora - biała część
 35 g czosnku (7 ząbków)
 350 g domowego bulionu (u mnie drobiowy)
 150 g białego wina (u mnie sauvignon blanc)
 2 jajka
 2 kromki pieczywa proteinowego
 1 łyżka tymianku
 sól, pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, użyłam domowego bulionu drobiowego (ale może być woda + kostka rosołowa bio najlepiej).

2

Pora podprażyłam w rondlu (do gotowania używam kamiennych garnków) razem z czosnkiem. Ważne żeby por złapał złoty kolor.

3

Teraz trzeba podlać winem i nieco odparować alkohol.

4

Następnie dodałam bulion...

5

.... sporo tymianku. Chwilę pogotować, doprawić solą.

6

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

7

Kromkę pieczywa proteinowego pokroić w małe kosteczki i podprażyć na suchej patelni.

8

Składamy danie: zupa na talerz...

9

... jajko do zupy, grzanki wrzucone w ostatniej chwili żeby nie rozmokły...

10

Na koniec ulubiona zielenina i świeżo zmielony pieprz - voilà!

11

12

13

Składniki

 500 g pora - biała część
 35 g czosnku (7 ząbków)
 350 g domowego bulionu (u mnie drobiowy)
 150 g białego wina (u mnie sauvignon blanc)
 2 jajka
 2 kromki pieczywa proteinowego
 1 łyżka tymianku
 sól, pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, użyłam domowego bulionu drobiowego (ale może być woda + kostka rosołowa bio najlepiej).

2

Pora podprażyłam w rondlu (do gotowania używam kamiennych garnków) razem z czosnkiem. Ważne żeby por złapał złoty kolor.

3

Teraz trzeba podlać winem i nieco odparować alkohol.

4

Następnie dodałam bulion...

5

.... sporo tymianku. Chwilę pogotować, doprawić solą.

6

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

7

Kromkę pieczywa proteinowego pokroić w małe kosteczki i podprażyć na suchej patelni.

8

Składamy danie: zupa na talerz...

9

... jajko do zupy, grzanki wrzucone w ostatniej chwili żeby nie rozmokły...

10

Na koniec ulubiona zielenina i świeżo zmielony pieprz - voilà!

11

12

13

Zupa z pora na białym winie, z jajkiem w koszulce i grzankami z pieczywa proteinowego
(Visited 102 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *