Przeglądając moje przepisy, zwróciliście na pewno uwagę, jak często por gości w moich daniach. Zielona część przygotowuję podprażając uprzednio na patelni (ma wtedy delikatny, orzechowy posmak), białe części zazwyczaj były wykorzystywane do przygotowania kremowych zup. Dzisiaj inaczej:-) Zupa z pora zrobiona na styl francuskiej zupy cebulowej: na białym winie z tymiankiem. Do tego jajko w koszulce i mini grzaneczki z pieczywa proteinowego - świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji czy aktywnych fizycznie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 572
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.1g24%
- Węglowodany 48.6g17%
- Białko 30.9g62%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, użyłam domowego bulionu drobiowego (ale może być woda + kostka rosołowa bio najlepiej).
Pora podprażyłam w rondlu (do gotowania używam kamiennych garnków) razem z czosnkiem. Ważne żeby por złapał złoty kolor.
Teraz trzeba podlać winem i nieco odparować alkohol.
Następnie dodałam bulion...
.... sporo tymianku. Chwilę pogotować, doprawić solą.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Kromkę pieczywa proteinowego pokroić w małe kosteczki i podprażyć na suchej patelni.
Składamy danie: zupa na talerz...
... jajko do zupy, grzanki wrzucone w ostatniej chwili żeby nie rozmokły...
Na koniec ulubiona zielenina i świeżo zmielony pieprz - voilà!
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki, użyłam domowego bulionu drobiowego (ale może być woda + kostka rosołowa bio najlepiej).
Pora podprażyłam w rondlu (do gotowania używam kamiennych garnków) razem z czosnkiem. Ważne żeby por złapał złoty kolor.
Teraz trzeba podlać winem i nieco odparować alkohol.
Następnie dodałam bulion...
.... sporo tymianku. Chwilę pogotować, doprawić solą.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Kromkę pieczywa proteinowego pokroić w małe kosteczki i podprażyć na suchej patelni.
Składamy danie: zupa na talerz...
... jajko do zupy, grzanki wrzucone w ostatniej chwili żeby nie rozmokły...
Na koniec ulubiona zielenina i świeżo zmielony pieprz - voilà!