Archives Pomysł na śniadanie

Jajka poszetowe na kanapce z hummusem, sałatka z pieczonymi warzywami i cieciorką

Jajka poszetowe ( w koszulce) są idealne na śniadanie. Podobno to najzdrowsza forma jajek. Pasują niemalże do wszystkiego i o każdej porze roku. W zimie super sprawdzi się połączenie z korzennymi warzywami i hummusem. Porcja zdrowia, energii, protein i wspaniałe doznania dla kubków smakowych. Niebo w gębie:-) Warzywa robię w większej ilości, bo świetnie się przechowują w lodówce, świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo część dania obiadowego. Do tego idealny sos – też robię go w większej ilości. Mając w zapasie warzywa i sosik oszczędzam czas i w 15 minut mogę zrobić takie oto pyszne śniadanie.

Czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z łososiem i awokado

Gofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem – lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)

Czytaj więcej

Gofry z cukinii, jajko poszetowe na plasterku wędzonego łososia, groszek cukrowy

Odkąd mam gofrownicę, gofry wpadają dość często. A że pieczywo jadam w minimalnych ilościach, gofry doskonale dopełniają moje śniadanie czy kolacje. Oczywiście najczęściej na wytrawnie. Łosoś i jajko poszetowe to kombinacja niezwykle udana i smaczna, ale na gofrach z cukinii podaję je po raz pierwszy. I jest to śniadanie dobrze zbilansowane, niskokaloryczne, smaczne i z niewielu składników. Polecam:-)

Czytaj więcej

Gofry ziemniaczane z kurkami

Odchudzona wersja placków ziemniaczanych to gofry ziemniaczane. Równie szybko się je przygotowuje, mają znacznie mniej kalorii, bo do smażenia nie używamy tłuszczu i są smaczne jak te tradycyjne. Do tego dowolne dodatki – u mnie kurki, bo akurat miałam pod ręką:-) Znakomity lunch albo kolacja, polecam. W innych moich wpisach znajdziecie gofry z cukinii a w planie mam jeszcze kilka innych wytrawnych więc zaglądajcie tutaj.

Czytaj więcej