Archives Pomysł na śniadanie

Kanapka z majonezem czosnkowym, jajkiem w koszulce, szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami z octu

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, ja włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. No a jak śniadanie, to koniecznie do tego jajko w koszulce no i majowe zielone szparagi. Najlepiej:-)

Czytaj więcej

Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkami

Upieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.

Czytaj więcej

Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indyka

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.

Czytaj więcej

Jajka po turecku, karmelizowana cebula, pomidorki z patelni

Çılbır to tureckie danie składające się z jajek w koszulce z jogurtem. Istnieją zapisy, że çılbır był spożywany przez osmańskich sułtanów już w XV wieku. Obecnie często podaje się danie z roztopionym masłem z dodatkiem papryki Aleppo – tyle Wikipedia. Ja dodam od siebie, że to jedno z moich ulubionych śniadań ever:-)

Czytaj więcej

Jajko w koszulce na kanapce z awokado i sałatka ze szparagami

Kiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie… Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)

Czytaj więcej