Archives Dania z ryżem

Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagi

To danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas – zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.

Czytaj więcej

Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż

Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja – prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo – jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia – świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.

Czytaj więcej

Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak + ryż + brokuł – to podstawa wyżywienia osób aktywnych, które np. przygotowują się do zawodów sylwetkowych. Ja do żadnych zawodów się nie przygotowuję, ale bardzo lubię wysokobiałkowe, konkretne posiłki zwłaszcza po solidnym wysiłku. Dzisiaj wariacja tego zestawu w wersji dania jednogarnkowego, z cukinią zamiast brokuła i ryżem z poprzedniego dnia. Jest smacznie, fit, wysokoproteinowo i zero waste.

Czytaj więcej

Tofu, awokado i jajko na ryżu

Wegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia – u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich „zatar” i wyszło wyśmienicie.

Czytaj więcej