Gofry na wytrawnie to fajna opcja śniadaniowa albo kolacja. Te z ryżem są doskonałe dla osób, które unikają glutenu. Dodatek warzyw i ryby daje nam kompletny posiłek, smaczny i niskokaloryczny.
Wielkość porcji 2 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 312
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.9g17%
- Węglowodany 35.4g12%
- Białko 18.8g38%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać odrobinę soli, jajka...
... ubić trzepaczką.
Dodać mąkę ryżową i ryż z poprzedniego dnia (żeby wykorzystać resztki) - wymieszać.
Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły 4 sztuki czyli 2 porcje.
Gofrownicę spryskałam olejem w sprayu, nie ryzykując przywarcia ciasta ryżowego do powierzchni.
Pora i cukinie pokroiłam, posoliłam, podprażyłam na suchej patelni, podlałam łyżeczką wody - szybko wyparowała a warzywa pozostały al dente.
Na gofry wyłożyłam po plasterku łososia, wokół warzywa: roszponka, ciepłe por i cukinię oraz ogórki z zalewy musztardowo-miodowej.
Na łososia wycisnęłam kleksa pasty łososiowej z tubki (żeby wzmocnić smak, ale nie jest to konieczne).
Dorzuciłam pomidorki, całość oprószyłam czarnym sezamem, zieloną cebulką.... gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać odrobinę soli, jajka...
... ubić trzepaczką.
Dodać mąkę ryżową i ryż z poprzedniego dnia (żeby wykorzystać resztki) - wymieszać.
Usmażyć gofry - z tej ilości wyszły 4 sztuki czyli 2 porcje.
Gofrownicę spryskałam olejem w sprayu, nie ryzykując przywarcia ciasta ryżowego do powierzchni.
Pora i cukinie pokroiłam, posoliłam, podprażyłam na suchej patelni, podlałam łyżeczką wody - szybko wyparowała a warzywa pozostały al dente.
Na gofry wyłożyłam po plasterku łososia, wokół warzywa: roszponka, ciepłe por i cukinię oraz ogórki z zalewy musztardowo-miodowej.
Na łososia wycisnęłam kleksa pasty łososiowej z tubki (żeby wzmocnić smak, ale nie jest to konieczne).
Dorzuciłam pomidorki, całość oprószyłam czarnym sezamem, zieloną cebulką.... gotowe:-)