Świetna sałatka zamiast klasycznego obiadu. Szybka do zrobienia, z dużą białka, sycąca i rozgrzewająca, bardzo smaczna:-)
Archives Pomysł na obiad
Zapiekanka z brokuła i groszku z mozarellą light
Prawdziwa pychota dla wegetarian i nie tylko! Moc zielonego i mało kalorii w zapiekance z brokułem, groszkiem i mozarellą. Bez mąki, na wytrawnie – znakomita propozycja na przekąskę, do kanapki, na lunch – wypróbujcie koniecznie.
Tadżin z kurczakiem (fr.: tajine au poulet)
Tajine (czyt. tadżin) to zarówno nazwa naczynia jak i samego dania jakie w tym naczyniu jest przyrządzane. Pochodzi z krajów Maghrebu (północno-zachodniej Afryki) i jest posiłkiem kompletnym: jest mięso, warzywa a do tego kuskus albo – rzadziej – typowe dla tego regionu pieczywo: le pain de sable – to rodzaj naleśnika/placka, który Beduini przygotowują na Saharze i który jest gotowany w całości na drobnym piasku (w gorącym piasku pustyni zakopuje się surowe placki i po chwili wyciąga gotowe do zjedzenia). Oczywiście w mieście to pieczywo przygotowuje się na blasze, jak nasze podpłomyki. W każdym razie, zachęcam do wypróbowania tego pysznego dania, samo przygotowanie jest banalnie proste, jedynie chwilę trzeba poczekać aż się zrobi w piekarniku.
Makaron shirataki z kurczakiem, szpinakiem i cieciorką kala chana
Od kiedy spróbowałam makaron shirataki (inaczej konjak) robię go regularnie, będąc na redukcji muszę mocno pilnować michy;-) Tym razem wersja z dużą ilością białka z kurczaka. Do tego szpinak baby, kala chana – moja ulubiona cieciorka, i odrobina wina, które fajnie podkręciło smak dania.
Kalafior zapiekany z serem gruyere
Szybkie, pyszne jedzenie dla wegetarian, tylko dwa składniki! Na redukcji nadmiar sera nie jest wskazany, ale w tym daniu dobry ser gruyere świetnie zagrał z bardzo dietetycznym kalafiorem. Wyszło naprawdę dużo jedzenia i niewiele kalorii, a ile frajdy! Bo sery uwielbiam:-)
Shirataki z warzywami i krewetkami
Uwaga – jest pysznie! Tylko 301 kcal i aż 42 g białka w tym daniu. Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Makaron bavette z porem, szpinakiem i cieciorką
Pyszny wegański posiłek ze sporą ilością białka z cieciorki. Do zrobienia w kilka chwil, z kilku składników – poziom trudności: super łatwe, poziom pyszności – najwyższy;-))))
Pierś indyka pieczona w rękawie, kasza jaglana z czosnkiem niedźwiedzim i brukselka
Pierś indyka kruchutka, soczysta i pełna protein! do tego pięknie zielone warzywo sezonowe i prozdrowotna kasza jaglana. Super wartościowy posiłek nie tylko dla aktywnych i nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej.
Hummus, awokado, warzywa z patelni i białko jaja
Kanapki są pyszne, ładne i na pewno szybkie do przygotowania. Zwłaszcza na śniadanie kiedy się śpieszymy i jesteśmy w niedoczasie. Ja uważam śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, ale źle znoszę klasyczne kanapki (czyli zimne, suche jedzenie na sklepowym pieczywie) . Pieczywa nie jadam, wyjątek to pieczywo proteinowe (kupuję w necie, bo taniej), lekkie pieczywo „Sonko” i od czasu do czasu bułeczki pieczone przez mamę. Ani owsianka (też bardzo smaczna i bardzo zdrowa opcja śniadaniowa) czy inne węglowodany nie sycą mnie na tak długo, jak porządna porcja warzyw i białko (z jaja kurzego, z mięsa, z ryb lub owoców morza). Dlatego często robię sobie śniadania na ciepło dbając, żeby było w nim białko, dużo warzyw i generalnie, żeby wyglądało obficie. Świetne wypełniacze to właśnie warzywa. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, zachęcam do spróbowania.
Shirataki z czosnkiem, cukinią, pomidorami i bazylią
Gdyby nie shirataki, danie byłoby typowym daniem kuchni włoskiej. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem, ale również w dobrze znanych klasykach kuchni europejskiej. Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwany też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Krewetki, pomidorki, cukinia
Pyszne, zdrowe, wysokobiałkowe danie do zrobienia w 15 minut. Przed wyjściem do pracy zostawcie krewetki do rozmrożenia – reszta to banał:-)
Sałatka wegańska na ciepło z cieciorką kala chana, awokado, papryką i cukinią
Szybka, sycąca, wegańska sałatka na każda porę dnia.