Ten wypiek powstał spontanicznie, bo miałam ochotę szybko zjeść kawałek ciasta. Ale że znowu jestem na redukcji, i ostro pilnuję „michy”, warunki były dwa: miało być dużo białka w jak najmniejszej porcji kalorii no i miało być szybko. Wyszło super, polecam serdecznie wypróbować przepis. Poza porządną porcją protein ma sporo błonnika, a ponoć w diecie przeciętnego europejczyka jest go o wiele za mało.
Archives Muffinki i babeczki
Serniczki wytrawne z kminkiem
Jednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie…).
Brownie proteinowe
Dla tych, którzy potrzebują na szybko coś słodkiego, albo dla tych, którzy nie czują powołania do pieczenia no i w końcu dla tych, co „chcą mieć ciastko i zjeść ciastko” czyli są na diecie redukcyjnej ale nie chcą rezygnować z deserów – jest rozwiązanie. Gotowa mieszanka BROWNIE od Olimp Sport Nutrition. Od razu muszę uprzedzić, że są dość suche (ale za to fajnie smakują z dobrym masłem orzechowym lub kremem proteinowym), zresztą tak jak wszystkie desery z turbo ilością protein z serwatki. Dla koneserów;-)
Koszyczki z ciasta filo z nadzieniem proteinowym
Wypieki z ciasta filo zazwyczaj są mocno kaloryczne i pyszne. Ja wolę te na wytrawnie (chociaż mam słabość do baklavy) ale żeby tych kalorii nie było tak dużo, no i żeby było sporo protein. No i wyszło coś pysznego: koszyczki z pysznym nadzieniem serowym, w którym przemyciłam dodatkową porcję białka:-)
Kruche babeczki z jagodami
Zazwyczaj letnią porą pojawiało się u mnie ciasto z jagodami. Przepis identyczny jak ten tutaj, ilości idealnie ma tortownicę 26 cm. Ale tym razem chciałam zrobić coś podzielnego, jednoporcjowego, do zabrania w podróż. I wyszły babeczki „OBŁĘDNIEPYSZNE” 🙂
Muffiny jajeczne z brokułem, szynką i serem
Muffiny jajeczne to fajny pomysł na wykorzystanie resztek lodówkowych np.brokuła, szynki czy sera. W zasadzie można upakować w nich wszystko, mogą być na słodko ( z owocami, orzechami, czekoladą) albo wytrawne. Ja zrobiłam na śniadanie wersję wytrawną, polecam:-)
Filmik krok po kroku poniżej (albo na moim kanale na YT).
Muffiny jajeczne z czosnkiem niedźwiedzim, owczym serem i szynką
Muffiny czy też babeczki jajeczne to szybki temat i w zasadzie można je dowolnie komponować z tym, co akurat macie pod ręką. Ponieważ sezon na czosnek niedźwiedzi trwa (kwiecień-maj), więc dodałam sporą garść tej cudownie aromatyczniej zieleniny do jajecznej masy, pod ręką był też owczy ser (resztka z imprezowego wieczoru dzień wcześniej) i wyszło pyszne, wysokobiałkowe śniadanko.
Muffiny szpinakowe z fetą i pistacjami
Takie muffinki to fajna opcja na śniadanie (robi się je w 20 minut), na kolację czy jako przegryzka imprezowa. Dużo białka, samo zdrowie:-)
Muffinki szpinakowe z pieczonym łososiem
Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego łososia z obiadu.
Wytrawne muffinki jajeczne z fetą
Śniadanie w 20 minut, w dodatku na ciepło i to takie, które można zabrać do pracy na drugie śniadanie – dla mnie bomba:-) i do tego dużo białka, mało węglowodanów…