Muffiny czy też babeczki jajeczne to szybki temat i w zasadzie można je dowolnie komponować z tym, co akurat macie pod ręką. Ponieważ sezon na czosnek niedźwiedzi trwa (kwiecień-maj), więc dodałam sporą garść tej cudownie aromatyczniej zieleniny do jajecznej masy, pod ręką był też owczy ser (resztka z imprezowego wieczoru dzień wcześniej) i wyszło pyszne, wysokobiałkowe śniadanko.
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 64
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4.1g7%
- Węglowodany 0.5g1%
- Białko 6.1g13%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi i cebulkę posiekać. Jajka zmiksować z odrobiną soli i pieprzu. Ser zetrzeć na tarce. Do zmiksowanych jajek dodać ser, posiekany czosnek niedźwiedzi i cebulkę.
6 foremek - najlepiej silikonowych - wyłożyć szynką (10 g).
Do foremek wyłożonych szynką wlać masę jajeczną.
Piec 20 min w 180 C.
Doskonałe połączenie smaków:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi i cebulkę posiekać. Jajka zmiksować z odrobiną soli i pieprzu. Ser zetrzeć na tarce. Do zmiksowanych jajek dodać ser, posiekany czosnek niedźwiedzi i cebulkę.
6 foremek - najlepiej silikonowych - wyłożyć szynką (10 g).
Do foremek wyłożonych szynką wlać masę jajeczną.
Piec 20 min w 180 C.
Doskonałe połączenie smaków:-)