Makaron ryżowy z krewetkami i chorizo

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo lubię chorizo (hiszpańska kiełbasa mocno doprawiona papryką) i mogę je dodawać niemalże do wszystkiego. Jedyne co mnie przed tym powstrzymuje, to kalorie - w 100g jest ponad 400 kcal (na szczęście białka też jest proporcjonalnie dużo). Podaje przepis na połączenie super smaczne: chorizo i krewetki. Obłęd!:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 430
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.1g24%
Węglowodany 45.8g16%
Białko 27.7g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu (u mnie kolanka)
 20 g chorizo picante
 110 g krewetek mrożonych
 1 ząbek czosnku
 50 g pomidora (1/2 średniego)
 1 filecik anchois
 1 łyżeczek oliwy
 25 g groszku mrożonego
 świeża kolendra
 50 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i filecik anchois, po chwili dodać pomidora pokrojonego w kostkę, odparować. Dodać 1/2 opakowania krewetek (z Biedronki lub Lidla) uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych. Na samym końcu dać 25 g groszku mrożonego, chwilę poddusić i gotowe,

2

Na patelni przesmażyć krótko plasterki (albo pólplasterki chorizo). Dodać je do gotowego sosu z krewetkami.

3

Na końcu dorzucić ugotowany makaron ryżowy. Gotowe danie posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną.

Składniki

 50 g makaronu (u mnie kolanka)
 20 g chorizo picante
 110 g krewetek mrożonych
 1 ząbek czosnku
 50 g pomidora (1/2 średniego)
 1 filecik anchois
 1 łyżeczek oliwy
 25 g groszku mrożonego
 świeża kolendra
 50 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i filecik anchois, po chwili dodać pomidora pokrojonego w kostkę, odparować. Dodać 1/2 opakowania krewetek (z Biedronki lub Lidla) uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych. Na samym końcu dać 25 g groszku mrożonego, chwilę poddusić i gotowe,

2

Na patelni przesmażyć krótko plasterki (albo pólplasterki chorizo). Dodać je do gotowego sosu z krewetkami.

3

Na końcu dorzucić ugotowany makaron ryżowy. Gotowe danie posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną.

Makaron ryżowy z krewetkami i chorizo
(Visited 1 294 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *