Muffiny jajeczne to fajny pomysł na wykorzystanie resztek lodówkowych np.brokuła, szynki czy sera. W zasadzie można upakować w nich wszystko, mogą być na słodko ( z owocami, orzechami, czekoladą) albo wytrawne. Ja zrobiłam na śniadanie wersję wytrawną, polecam:-)
Filmik krok po kroku poniżej (albo na moim kanale na YT).
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 122
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.4g13%
- Węglowodany 3.6g2%
- Białko 7.6g16%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Do zmiksowanych jajek dodać serek Almette, potem pokrojoną szynkę i starty ser. Brokuła lekko tylko obgotować, pokroić na małe kawałki, dodać do jajecznej masy. Wszystko doprawić mieszanką ziół toskańskich, soli i dosypać siemię lniane.
Napełnić foremki silikonowe masą (wyjdzie 6 sztuk), wstawić do piekarnika na 20 min, 180-200 C.
Składniki
Sposób przygotowania
Do zmiksowanych jajek dodać serek Almette, potem pokrojoną szynkę i starty ser. Brokuła lekko tylko obgotować, pokroić na małe kawałki, dodać do jajecznej masy. Wszystko doprawić mieszanką ziół toskańskich, soli i dosypać siemię lniane.
Napełnić foremki silikonowe masą (wyjdzie 6 sztuk), wstawić do piekarnika na 20 min, 180-200 C.