Muffiny szpinakowe z fetą i pistacjami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Takie muffinki to fajna opcja na śniadanie (robi się je w 20 minut), na kolację czy jako przegryzka imprezowa. Dużo białka, samo zdrowie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 70
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.5g7%
Węglowodany 1.4g1%
Białko 6g12%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 3 jajka
 100 g szpinaku baby
 50 g twardej fety lub sera sałatkowego typu feta
 15 g pistacji

Sposób przygotowania

1

Jajka, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową zblendować na gładką masę - ja używam do tego smoothemakera. Wylać do foremek silikonowych (najlepiej) a jeżeli używacie innych to musicie je porządnie nasmarować tłuszczem. Papierowe papilotki się nie sprawdzają. Do każdej formeki włóżcie kawałek sera feta (zatopi się w trakcie pieczenia) i ułóżcie kilka pistacji.

2

Pieczcie ok 20 min w 180 C.

3

Muffinki są wilgotne, w trakcie pieczenia lekko urosną, potem opadną. Smakują i na ciepło i na zimno. Ja wolę na zimno:-)

Składniki

 3 jajka
 100 g szpinaku baby
 50 g twardej fety lub sera sałatkowego typu feta
 15 g pistacji

Sposób przygotowania

1

Jajka, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową zblendować na gładką masę - ja używam do tego smoothemakera. Wylać do foremek silikonowych (najlepiej) a jeżeli używacie innych to musicie je porządnie nasmarować tłuszczem. Papierowe papilotki się nie sprawdzają. Do każdej formeki włóżcie kawałek sera feta (zatopi się w trakcie pieczenia) i ułóżcie kilka pistacji.

2

Pieczcie ok 20 min w 180 C.

3

Muffinki są wilgotne, w trakcie pieczenia lekko urosną, potem opadną. Smakują i na ciepło i na zimno. Ja wolę na zimno:-)

Muffiny szpinakowe z fetą i pistacjami
(Visited 1 661 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *