Archives Makarony

Tagliatelle (z suszonymi pomidorami), pierś indyka i pimiento del piquillo

Kupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem… Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego „pomidorowego”makaronu dodałam pieczoną pierś indyka (duuuużo białka) i zielona część pora oraz paprykę „pimiento del piquillo” – kupuję gotowe w słoiczkach, pyszne, słodkie papryczki z Navarry w zalewie. Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.

Czytaj więcej

Czarny makaron tagliatelle, łosoś wędzony na gorąco i brukselka

Firma MOWI sprzedaje też porcje 200 g łososia wędzonego na gorąco. Jest w kawałkach i podejrzewam, że jest to po prostu drobnica, która im zostaje po wykrojeniu ładnych i drogich kawałków. Te drobne kawałki są naprawdę pyszne i w dobrej cenie (ok. 10 zł za 200 g). Świetnie nadają się do komponowania dań obiadowych ale też np. do kanapek. Ja połączyłam łososia z czarnym makaronem i zieloną brukselką. Ładnie, smacznie zdrowo i szybko:-)

Czytaj więcej

Sos do makaronu mięsno-warzywny fit

Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska „robi robotę”, bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) – danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).

Czytaj więcej

Bucatini z krewetkami, cukinią, porem i suszonymi pomidorami

Makaron to chyba najbardziej uniwersalna baza do dań obiadowych. Nie dość, że ma niezliczoną ilość form, smaków i tekstur, to jeszcze znakomicie łączy się zarówno z mięsem, warzywami, rybami, strączkami, tofu no i oczywiście – crème de la crème – z owocami morza. U mnie tym razem skromnie, szybko, smacznie i fit – makaron bucatini (takie grubsze spaghetti) z krewetkami. Jako niskokaloryczne wypełniacze: por i cukinia, smak podkręca czosnek, pomidorki suszone i przyprawy.

Czytaj więcej

Makaron szpinakowy z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

Kupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem… Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego szpinakowego makaronu dodałam pierś kurczaka (białko), cukinię (wypełniacz niskokaloryczny) i groszek cukrowy (uwielbiam takie al dente). Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.

Czytaj więcej

Makaron shirataki z cukinią i pomidorkami

Lekko i pysznie – tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

Czytaj więcej