Pyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser „Active protein” wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.
Archives Makarony
Bavette z tuńczykiem, porem i suszonymi pomidorami
Super szybkie, pożywne, smaczne i dietetyczne, wysokobiałkowe danie.
Shirataki z nerkowcami, groszkiem cukrowym i jajkiem
Dzisiaj danie kompletne, niskokaloryczne i super smaczne. Połączenie makaronu shirataki z nerkowcami, jajkiem, aromat party z tamaryndowca, olej sezamowy…. Bardzo oryginalne, ciekawe połączenie – spróbujcie koniecznie, bawcie się smakami:-)
Bavette z pesto z czosnku niedźwiedziego, pistacje
Szybkie danie w wersji wegańskiej, bogactwo smaku ale przede wszystkim prawdziwy „super food”. Dzięki zawartości związków siarkowych, zapobiega infekcjom wirusowym, zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe, rozrzedzają wydzielinę, która zalega w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odkrztuszanie. Wykazuje działanie podobne do antybiotyku, ponieważ niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, jednak nie zakłócając przy tym równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Jest także bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. Ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz. Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL, a także obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Swój pozytywny wpływ na układ krwionośny czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim adenozynie (posiada jej znacznie więcej niż tradycyjny czosnek) – substancji, która zmniejsza ryzyko zakrzepów, gdyż mniejsza lepkość krwi i obniża ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń Związki siarki są także skuteczne w leczeniu chorób reumatycznych, znane również ze swoich właściwości odtruwających: wiąże nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie są wydalane z organizmu. Siarka jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu. Podobnie jak tradycyjny czosnek, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć. Siarka jest m.in. podstawowym składnikiem keratyny – białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu, w związku z tym jest współodpowiedzialna za ich kondycję. Nie zaleca się go jednak osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.
Bucatini z owocami morza i kolendrą
Danie z owocami morza bardzo proste i szybkie do wykonania.
Razowy penne z pesto z czosnku niedźwiedziego, cukinia, provolone
Szybkie danie w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej (z serem), bogactwo smaku ale przede wszystkim prawdziwy „super food”. Dzięki zawartości związków siarkowych, zapobiega infekcjom wirusowym, zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe, rozrzedzają wydzielinę, która zalega w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odkrztuszanie. Wykazuje działanie podobne do antybiotyku, ponieważ niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, jednak nie zakłócając przy tym równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Jest także bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. Ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz. Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL, a także obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Swój pozytywny wpływ na układ krwionośny czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim adenozynie (posiada jej znacznie więcej niż tradycyjny czosnek) – substancji, która zmniejsza ryzyko zakrzepów, gdyż mniejsza lepkość krwi i obniża ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń Związki siarki są także skuteczne w leczeniu chorób reumatycznych, znane również ze swoich właściwości odtruwających: wiąże nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie są wydalane z organizmu. Siarka jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu. Podobnie jak tradycyjny czosnek, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć. Siarka jest m.in. podstawowym składnikiem keratyny – białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu. W związku z tym jest współodpowiedzialna za ich kondycję. Nie zaleca się go jednak osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.
Bavette ze szparagami, awokado i pesto z czosnku niedźwiedziego
U mnie znowu vege i znowu na zielono:-) Uwielbiam połączenie różnych zielonych warzyw, zawsze wyjdzie coś smacznego. Dzisiaj wyjątkowo, bo z sezonowym twistem: pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego nadaje charakteru całej potrawie. Zapraszam do stołu:-)
Razowy penne z krewetkami i szparagami
Żeby danie było smaczne, zdrowe, sycące i niskokaloryczne nie trzeba wiele – trzy składniki i mamy to!
Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzim
Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło – zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.
Makaron shirataki, pierś indyka, chorizo i warzywa, w jednym daniu z patelni
Wysokobiałkowy posiłek to świetny pomysł na aktywny dzień. Porządna porcja indyka, niskokaloryczny shirataki (inaczej „konjak”) i warzywa, tworzą kompozycję sycącą, smaczną i niskokaloryczną – w sam raz dla osób dbających o dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i sylwetkę.
Łosoś wędzony na gorąco, razowe penne, awokado, zielone warzywa
Pyszne danie z gotowym łososiem. Ten od Mowi Poland jest naprawdę wart uwagi, polecam do dań na zimno i na ciepło. Dzisiaj z razowym makaronem i sporą porcją warzyw.
Tagliatelle, kurczak, pieczarki, szpinak
Klasyka w wydaniu fit: makaron z kurczakiem i szpinakiem, kilka pieczarek. Bes śmietanowych sosów więc jest lekko ale do syta. No i solidna porcja białka – po treningu idealny posiłek.