Kaszanka to zdecydowanie nie jest produkt niskokaloryczny, ale nawet diecie redukcyjnej można sobie czasem pozwolić. Wszak jak wiemy, istotny jest bilans energetyczny, który musi być ujemny. A zadowolenie z jedzenia też jest ważne więc polecam serdecznie kaszankę z kurkami. Ja wciągnęłam całą porcję bez pieczywa:-)
Archives Do chleba
Pasta z bobu i masła orzechowego
Pastę – smarowidło z bobu można robić cały rok. Bób się doskonale przechowuje w zamrażalniku, trzeba go tylko zamrozić póki jest świeży a nie zleżały w lodówce (najgorsza opcja to plastikowy worek do przechowywania!). Do mojego smarowidła dodałam odrobinę kremu orzechowego – świetnie zagrało:-)
Leczo z chorizo i oliwkami
Na leczo każdy ma swój przepis, najczęściej nie jeden. Ja robię z warzyw sezonowych (baza to cukinia, papryka) i tego co w lodówce. Polecam np. wersję z czarnymi oliwkami i chorizo – jak ktoś lubi smaki południa to taka wersja leczo będzie mu bardzo smakować. A jak ktoś wege to po prostu pomija chorizo 🙂
Tatar wołowy w wersji minimalistycznej
Jak ktoś ma ochotę na surowe mięsko, tak po prostu, to polecam tatara z minimalną ilością dodatków.
Kotleciki jajeczne
Lubicie jajka? Ja uwielbiam! Podrzucam przepis dla takich „jajcarzy” jak ja: kotleciki jajeczne:-)
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasta łososiowa z chudego twarogu
Pasty to świetny i szybki sposób na śniadanie lub kolację. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy i dobrze się przechowują w lodówce. Moja pasta jest dietetyczna, zawiera dużo białka i robi się ją z 4 składników w 5 minut.
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pasty jajeczne mogą być przeróżne. Ta z tuńczykiem z puszki ma dodatkową porcję białka więc dla mnie jest idealna:-)
Jajko w koszulce – krok po kroku
Przygotowałam dla Was swój pierwszy filmik instruktażowy: jak wykonać jajko w koszulce (jajko poszetowe). Ponad 4 minuty oglądania z wypiekami na twarzy – gwarantowane;-)) Obejrzyjcie, zróbcie i podzielcie się w komentarzach wrażeniami. Powodzenia!
Sałatka ze śledzia i buraczków
Pomysł na sałatkę śledziową jednoporcjową. Ja lubię takie jednoporcjowe, bo wiadomo ile zjadłam. A tak z jednej miski, łyżką nakładać, ważyć…. 😉
Chorizo w białym winie
Chorizo al vino blanco (chorizo w białym winie) albo chorizo al sidra (chorizo w cydrze) to klasyk hiszpańskich tapas. Polecam spróbowa chociaż to nie jest w ogóle fit 😉
Wegański tatar z awokado, pomidora i kurek
Takie tatar, bez mięsa, wygląda całkiem zacnie. Same zdrowe i smaczne składniki, efektownie podane a przyrządzenie zajmuje 10 minut.