Moja ulubiona sałatka śledziowa to ta z burakiem. Wyjątkowo pasuje mi połączenie wyrazistego śledzia ze słodkawymi buraczkami pieczonymi. Do tego jajka, lekki majonez, ulubione pieczywo, i w kilka chwil mamy pełnowartościowy posiłek.
Archives Recipes
Recipes
Sałatka ziemniaczana, wegańska
Sałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo – 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.
Jajko w koszulce na kanapce z awokado, warzywa na ciepło i pesto z czosnku niedźwiedziego
Śniadanie z jajkiem w koszulce to moje ulubione. Jem często, pomysły mi się nie kończą. Dzisiaj będzie z dodatkami: sałatka na ciepło i pesto:-)
Zielony talerz śniadaniowy
Bardzo lubię takie dania inspirowane „buddha bowl”. Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)
Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizo
Dynia hokkaido to wdzięczne warzywo. Nie dość, że piecze się ze skórką, która jest jadalna, upieczoną można mrozić (w postaci zblendowanej pulpy lub w kawałkach np. na sałatkę), to jeszcze można ja przyrządzić na wiele sposobów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj pyszna zupka, inspirowana kuchnią hiszpańską.
Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem
Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-)
Krewetki z patelni, makaron do ramen, por, pieczarki i pędy bambusa w sosie teryaki
Makaron z krewetkami tym razem w stylu inspirowanym kuchnia japońską. Znakomita propozycja do zrobienia w 15 minut. Duża porcja pełnowartościowego białka, ciekawy, głęboki smak. Danie wyjątkowo udane:-)
Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułem
Makaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł – to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.
Gofry z cukinii, awokado, jajko poszetowe i szpinak
Gofry śniadaniowe na wytrawnie, to bardzo fajna propozycja kiedy macie chwilę czasu na nieśpieszne śniadanie. Gofry zrobiłam z cukinii, ogólnodostępnej cały rok, bo zawsze wychodzą i są pyszne nie tylko na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, ale również na zimno, nawet na drugi dzień. Do gofrów moje ukochane jajka poszetowe (w koszulce), awokado i szpinak baby. Lubię takie mocno proteinowe śniadania w niedzielę, po porannym treningu:-)
Serniczki wytrawne z kminkiem
Jednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie…).
Jajko w koszulce na kanapce ze szpinakiem, warzywa strączkowe i papryka
Śniadanie z jajem:-) Uwielbiam to płynne żółteczko! lubię w różnych zestawach śniadaniowych, np. takim z warzywami na ciepło. Pyyyyycha:-))))
Bavette z pesto, pieczonymi warzywami i pistacjami
Warzywa pieczone smakują mi najlepiej od później jesieni do wczesnej wiosny. Mogę je jeść z kaszą, makaronem, kuskusem, ryżem, w towarzystwie innych warzyw jako sałatka…. Polecam:-)