Bardzo szybki, smaczny, pożywny posiłek – śniadanie, kolacja albo przegryzka.
Archives Recipes
Recipes
Ryż basmati, owoce morza z patelni, sałatka na ciepło z pora i groszku
Nie lubię spędzać dużo czasu na przygotowywaniu posiłków. Lubię jak jest szybko, smacznie i zdrowo. No i żeby danie było lekkie, fit. Takie po którym chce się żyć a nie leżeć i trawić:-) I to jest właśnie takie danie: pyszny, sypki aromatyczny ryż, spora porcja owoców morza i warzywka. Bardzo polecam!
Talerz śniadaniowy na ciepło, bułka z awokado i kiełkami
Lubię rano zjeść śniadanie na ciepło. Najlepsze są te wytrawne, z porządną porcją warzyw i dobrym pieczywem.
Tuńczyk z grilla z sałatką ziemniaczaną i pomidorami
Tuńczyk to bardzo smaczna i chuda rybka. Stek z tuńczyka grillowany, lekko różowy środku jest przepyszny. Podałam go z wegańska sałatką ziemniaczaną i pomidorkami.
Jajko poszetowe na kanapce z awokado, prażona cieciorka, papryka i szpinak
Dzisiaj wszystko co lubię w śniadaniu: jajko, ciepłe dodatki. I tak mogę zaczynać dzień. Porządna porcja zdrowych składników sprawia, że mam energie i siłę w pierwszej połowie dnia.
Bavette z cieciorką i z pesto z czosnku niedźwiedziego
Wiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)
Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem
Moja ulubiona sałatka śledziowa to ta z burakiem. Wyjątkowo pasuje mi połączenie wyrazistego śledzia ze słodkawymi buraczkami pieczonymi. Do tego jajka, lekki majonez, ulubione pieczywo, i w kilka chwil mamy pełnowartościowy posiłek.
Sałatka ziemniaczana, wegańska
Sałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo – 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.
Jajko w koszulce na kanapce z awokado, warzywa na ciepło i pesto z czosnku niedźwiedziego
Śniadanie z jajkiem w koszulce to moje ulubione. Jem często, pomysły mi się nie kończą. Dzisiaj będzie z dodatkami: sałatka na ciepło i pesto:-)
Zielony talerz śniadaniowy
Bardzo lubię takie dania inspirowane „buddha bowl”. Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)
Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizo
Dynia hokkaido to wdzięczne warzywo. Nie dość, że piecze się ze skórką, która jest jadalna, upieczoną można mrozić (w postaci zblendowanej pulpy lub w kawałkach np. na sałatkę), to jeszcze można ja przyrządzić na wiele sposobów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj pyszna zupka, inspirowana kuchnią hiszpańską.
Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem
Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-)