Archives Recipes

Recipes

Sałatka ziemniaczana, wegańska

Sałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo – 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.

Czytaj więcej

Zielony talerz śniadaniowy

Bardzo lubię takie dania inspirowane „buddha bowl”. Na śniadanie ryż można zastąpić np.goframi albo pankejkami, dodać ulubione składniki, najchętniej na ciepło. Mój zielony talerz jest pełen dobroci. Gofry szpinakowe, szpinak z czosnkiem, bób, groszek, roszponka, por, awokado i do wykończenia bardzo aromatyczny olej sezamowy. Namawiam gorąco do kombinowania takich śniadań. Porządna porcja zdrowia na dzień dobry:-)

Czytaj więcej

Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem

Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-)

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Makaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł – to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.

Czytaj więcej

Gofry z cukinii, awokado, jajko poszetowe i szpinak

Gofry śniadaniowe na wytrawnie, to bardzo fajna propozycja kiedy macie chwilę czasu na nieśpieszne śniadanie. Gofry zrobiłam z cukinii, ogólnodostępnej cały rok, bo zawsze wychodzą i są pyszne nie tylko na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, ale również na zimno, nawet na drugi dzień. Do gofrów moje ukochane jajka poszetowe (w koszulce), awokado i szpinak baby. Lubię takie mocno proteinowe śniadania w niedzielę, po porannym treningu:-)

Czytaj więcej

Serniczki wytrawne z kminkiem

Jednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie…).

Czytaj więcej