Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 459
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.7g22%
Węglowodany 70.6g24%
Białko 16.7g34%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g kuskusu perłowego (waga suchego produktu)
 150 g warzyw z piekarnika (marchew, pietruszka, burak)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 g szpinaku baby
 50 g bobu (ugotowanego i obranego)
 1 łyżka oleju konopnego
 sól, czarnuszka, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, podsmażyłam...

3

... dodałam szpinak i krótko zrobiłam, tylko tyle, żeby szpinak nie był surowy.

4

Perłowy kuskus zrobiłam wg przepisu na opakowaniu.

5

Wokół ułożyłam warzywa i ugotowany uprzednio bób.

6

Całość skropiłam olejem konopnym. Jest dość specyficzny więc jak wolicie sprawdzone smaki to użyjcie innego, ulubionego przez Was.

Składniki

 50 g kuskusu perłowego (waga suchego produktu)
 150 g warzyw z piekarnika (marchew, pietruszka, burak)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 g szpinaku baby
 50 g bobu (ugotowanego i obranego)
 1 łyżka oleju konopnego
 sól, czarnuszka, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, podsmażyłam...

3

... dodałam szpinak i krótko zrobiłam, tylko tyle, żeby szpinak nie był surowy.

4

Perłowy kuskus zrobiłam wg przepisu na opakowaniu.

5

Wokół ułożyłam warzywa i ugotowany uprzednio bób.

6

Całość skropiłam olejem konopnym. Jest dość specyficzny więc jak wolicie sprawdzone smaki to użyjcie innego, ulubionego przez Was.

Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem
(Visited 484 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *