Archives Recipes

Recipes

Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułem

Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła – zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec – co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.

Czytaj więcej

Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indyka

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.

Czytaj więcej

Czarne linguine z krewetkami i szparagami

Krewetki na śniadania, obiad i kolację? O tak! Mogę je jeść często, robię je zawsze w podobny sposób a urozmaicam dodatkami. Bo krewetki pasują do wszystkiego, a tylko od nas zależy czy to będzie danie obiadowe, imprezowa przekąska czy lekka sałatka. Nawet te zwykłe, mrożone krewetki są super, bo są niedrogie i smakują dobrze:-) Dzisiaj zajadam krewetki z makaronem linguine barwionym sepią i z sezonowym rarytasem – szparagami. Do tego coś chrupiącego (pistacje) i odrobina dobrego tłuszczu (olej z pistacji). Przepyszne jedzonko, w sam raz po aktywnym poranku

Czytaj więcej