Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła – zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec – co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Archives Recipes
Recipes
Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indyka
Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.
Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiem
Podpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.
Czarne linguine z krewetkami i szparagami
Krewetki na śniadania, obiad i kolację? O tak! Mogę je jeść często, robię je zawsze w podobny sposób a urozmaicam dodatkami. Bo krewetki pasują do wszystkiego, a tylko od nas zależy czy to będzie danie obiadowe, imprezowa przekąska czy lekka sałatka. Nawet te zwykłe, mrożone krewetki są super, bo są niedrogie i smakują dobrze:-) Dzisiaj zajadam krewetki z makaronem linguine barwionym sepią i z sezonowym rarytasem – szparagami. Do tego coś chrupiącego (pistacje) i odrobina dobrego tłuszczu (olej z pistacji). Przepyszne jedzonko, w sam raz po aktywnym poranku
Jajko w koszulce, szparagi, por i pieczarki w sezamie
Kolejna odsłona śniadania na ciepło z jajkiem poszetowym w roli głównej.
Jajka poszetowe na pieczywie ze smażonymi pomidorami, por i papryka z patelni, orzechy włoskie
Jajko w koszulce tym razem na kanapce ze smażonymi pomidorami. Do tego sałatka z patelni: por, papryka i orzechy włoskie. Idealny początek dnia.
Bakłażan pieczony z pomidorem i serem provolone
Tylko trzy składniki, minimum roboty i piekarnik – pyszne danie w 30 minut dla wegetarian ale też dla tych, którzy lubią połączenie pieczonych warzyw z serem. Tym razem aromatyczny, wyrazisty provolone – jeden z moich ukochanych.
Gulasz z wołowego udźca z kaszą pęczak i brokułem
Przepyszne, rozpływające się wołowe mięsko, z pełnego smaku udźca do tego pęczak i piękny, zielony brokuł. To moja propozycja na obiad i to nie jeden, bo gulasz zrobiłam 1,35 kg więc został zamrożony w porcjach i będę się nim delektować jeszcze czas jakiś:-)
Syrniki w miodzie
Pomysł na coś słodkiego ale wysokobiałkowego i na ciepło. Syrniki z chudego twarogu są przepyszne w tym miodowym syropie. Do zrobienia w kilka chwil. Może to być śniadanie dla tych co lubią słodkie (nie mój przypadek), albo na deser.
Jajko w koszulce i sałatka z krewetkami i awokado
Jajko w koszulce na śniadanie – idealnie! Do tego krewetki z patelni, dojrzałe awokado, trochę sałaty – przepyszny, zdrowy i sycący posiłek do zrobienia w kilka chwil.
Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjami
Chorizo to dodatek, który nadaje charakteru całemu daniu. Zwykły makaron, warzywa z piekarnika – nic specjalnego ale z dodatkiem chorizo zamieniło się w prawdziwą ucztę. Dla mnie połączenie pieczonych warzyw korzennych z chorizo okazało się odkryciem wartym polecenia.
Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fety
Resztki ugotowanego brokuła, kawałek fety, kuskus z obiadu i bakłażan. Oto fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Pyszny farsz zamknięty w zdrowym warzywku, danie wegetariańskie ale z niezłą porcją białka, dietetyczne i lekkie.