Makaron, zwłaszcza pełnoziarnistym to świetna baza do wszelkich posiłków. Ja dorzuciłam krewetki i sezonowy bób. Do tego szpinak z czosnkiem a całość wykończyłam pistacjami i olejem z pistacji. Pychota:-)
Archives Recipes
Recipes
Jajka poszetowe na szparagach i pieczywo proteinowe
Najprostsze śniadanie sezonowe: jajka i szparagi. Tylko tyle i aż tyle:-)
Pełnoziarniste spaghetti ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, parmezanem i bazylią
Najpyszniejsze danie sezonu: makaron ze świeżymi pomidorami. Wszystko:-)
Gofry śniadaniowe z groszkiem, jajecznicą i kurkami
Gofry na słodko to dla mnie pyszny deser, ale śniadanie wolę wytrawne. Przygotowałam sobie świetne gofry z groszkiem:-) Do tego krótko przesmażone kurki, groszek i oczywiście jajko – mój ulubiony składnik śniadaniowy. Śniadanie obfite ale lekkie, bogate w białko, będzie trzymać wiele godzin. I o to chodzi: niewiele kalorii, dobre składniki i mamy sycący posiłek.
Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym
Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko – płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.
Sałatka z ziemniaków, bobu i pistacji
Super smaczna, sezonowa, sycąca ale lekka sałatka z młodych ziemniaczków, bobu i pistacji. Posiłek wegański, dobrze zbilansowany, naprawdę wart polecenia. Róbcie i jedzcie – smacznego:-)
Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiem
Bób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko – oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.
Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem
Fasolka szparagowa z dnia poprzedniego nie musi być niesmaczna, wystarczy ją zagrzać na patelni dodając, oprócz bułki tartej, parmezan i czosnek. Mogłabym to jeść codziennie, takie to wyszło pyszne!
Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagi
Talerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.
Kanapka z awokado i jajkiem poszetowym, por, papryka i szparagi na ciepło
Kilka ogólnie dostępnych składników warzywnych, jajko, ulubione pieczywo… tyle potrzeba do przygotowania pysznego śniadania. No to zaczynamy: DZIEŃ DOBRY:-)
Ryż i kurczak z warzywami w tajskich przyprawach
Lekkie, pełnowartościowe danie z dużą ilością białka z kurczaka. Idealne nawet w upał.
Sałatka z krewetkami, młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami
Młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, szparagi z lodówki – z tego będzie pyszna sałatka z resztek. Opakowanie krewetek, kilka pomidorków i znakomity, orientalny sos. Ja zjadłam na ciepło, jako obiad ale polecam na zimno, do tego lekkie śliwkowe wino japońskie Choya – idealny posiłek na upał! A jak ktoś woli bardziej tradycyjne smaki to polecam zwykły sos winegret (np.oliwa, miód, cytryna, czosnek) lub po prostu oliwę, sól i pieprz.