Archives Recipes

Recipes

Gofry śniadaniowe z groszkiem, jajecznicą i kurkami

Gofry na słodko to dla mnie pyszny deser, ale śniadanie wolę wytrawne. Przygotowałam sobie świetne gofry z groszkiem:-) Do tego krótko przesmażone kurki, groszek i oczywiście jajko – mój ulubiony składnik śniadaniowy. Śniadanie obfite ale lekkie, bogate w białko, będzie trzymać wiele godzin. I o to chodzi: niewiele kalorii, dobre składniki i mamy sycący posiłek.

Czytaj więcej

Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym

Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko – płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.

Czytaj więcej

Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiem

Bób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko – oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.

Czytaj więcej

Sałatka z krewetkami, młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami

Młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, szparagi z lodówki – z tego będzie pyszna sałatka z resztek. Opakowanie krewetek, kilka pomidorków i znakomity, orientalny sos. Ja zjadłam na ciepło, jako obiad ale polecam na zimno, do tego lekkie śliwkowe wino japońskie Choya – idealny posiłek na upał! A jak ktoś woli bardziej tradycyjne smaki to polecam zwykły sos winegret (np.oliwa, miód, cytryna, czosnek) lub po prostu oliwę, sól i pieprz.

Czytaj więcej