Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko - oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 421
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.9g46%
Węglowodany 20.4g7%
Białko 17.4g35%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g mini mozarelli
 40 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g papryki czerwonej "red banana"
 50 g awokado (1/2 owocu)
 20 g zielonego dressingu (przepis niżej)sok z cytryny, awokado, kolendra, natka pietruszki, bazylia, cebula dymka, sól, olej sezamowy, sos mirin
 czarny sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie, następnie obrałam.

2

Przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...

3

... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.

4

Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/8 porcji do sałatki. Resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.

5

Awokado pokroiłam w grubą kostkę, paprykę "red banana" w talarki, dorzuciłam kulki mozarelli...

6

Całość polałam dressingiem...

7

i posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką

8

Składniki

 100 g mini mozarelli
 40 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g papryki czerwonej "red banana"
 50 g awokado (1/2 owocu)
 20 g zielonego dressingu (przepis niżej)sok z cytryny, awokado, kolendra, natka pietruszki, bazylia, cebula dymka, sól, olej sezamowy, sos mirin
 czarny sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie, następnie obrałam.

2

Przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...

3

... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.

4

Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/8 porcji do sałatki. Resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.

5

Awokado pokroiłam w grubą kostkę, paprykę "red banana" w talarki, dorzuciłam kulki mozarelli...

6

Całość polałam dressingiem...

7

i posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką

8

Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiem
(Visited 517 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *