#migdały

Ilość przepisów: 5
Talerz śniadaniowy, sezonowy, w wersji wegańskiejNa redukcji ważny jest deficyt, zatem trzeba jeść tak, żeby nie chodzić głodną, i nie mieć niedoborów. Śniadania bez białka zwierzęcego są rzadkością w moim menu. Po prostu bez biała w posiłku jestem szybko głodna. Jednak ciepłe posiłki sycą szybciej a dobrze zbilansowane - dłużej "trzymają". Takie mam refleksje po latach doświadczeń. Spójrzcie zatem na mój dzisiejszy posiłek: jest sezonowo, pysznie, wegańsko, lekko i do syta. Dobrego dnia:-)
Migdałowe ciasto z tofu, ze śliwkami, wysokobiałkowePrzepis wymyślony na prędce, bo zalegało tofu (kupione przez pomyłkę, bo nie lubię takiego bezsmakowego) i śliwki (nie przepadam za owocami ale kupuję z rozsądku, w nadziei, że zacznę jeść... Efekt taki, że leżą i leżą, aż muszę coś wymyślić żeby się nie zmarnowały;-) No to wymyśliłam deser fit, deser pyszny i do tego wysokobiałkowy:-) idealnie!
Krem z pieczonej papryki z prażonymi w soli migdałamiKrem z pieczonej papryki to banał, każdy to potrafi. Ograniczeniem może być cena produktu: z prawie 2 kg papryki wyszły 2, niezbyt duże, porcje zupy. A to jednak nie jest pełnowartościowy posiłek, chociaż obłędnie pyszny! A druga sprawa, to czas pieczenia i cena gazu, która galopuje.... Tak czy inaczej, warto zrobić chociaż raz, żeby poczuć ten cudowny smak:-)
Cukinia z migdałami i czosnkiemMasła ze zmielonych orzechów używamy zazwyczaj do dań słodkich, do deserów, ciast ewentualnie szejków. A ja wolę na wytrawnie:-) I co wy na to?