#galangal

Ilość przepisów: 4
Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.
Zupa-krem z białych warzyw z karmelizowaną pietruszkąZupa-krem to doskonałe danie w którym możemy ukryć wszystkie "niedoskonałe" warzywa z lodówki. Ogonki brokuła, kalafiora, nieładne listki brukselki, ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki... Co więcej, do takiej blendowanej zupy dajemy warzywa wyszorowane ale nie trzeba ich obierać. To oszczędność i czasu i pieniędzy. Nie marnujemy jedzenia:-)
Zupa galangalowa z krewetkamiZupa galangalowa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca no i dietetyczna. Ma dużo białka i mało tłuszczu. Dzisiaj przepis z krewetkami ale doskonale smakuje również kurczakiem. Bazę zupy można zrobić od razu w większej ilości, potem ją zamrozić albo pozamykać w słoikach na gorąco. Wtedy może stać w lodówce kilka tygodni.