Zupa galangalowa z krewetkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zupa galangalowa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca no i dietetyczna. Ma dużo białka i mało tłuszczu. Dzisiaj przepis z krewetkami ale doskonale smakuje również kurczakiem. Bazę zupy można zrobić od razu w większej ilości, potem ją zamrozić albo pozamykać w słoikach na gorąco. Wtedy może stać w lodówce kilka tygodni.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 ml

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 296
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.9g25%
Węglowodany 3.4g2%
Białko 34.3g69%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g krewetek (waga po rozmrożeniu i oczyszczeniu)
 200 ml mleka kokosowego light
 100 ml bulionu warzywnego
 50 g groszku mrożonego
 przyprawy: świeży imbir, świeży galangal, kurkuma, trawa cytrynowa, liście kafiru, chilli, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki poza krewetkami gotować pod przykryciem, na małym ogniu około godziny. Po tym czasie odcedzić zupę, dodać krewetki i groszek (może być zamrożony).

2

Doprawić sosem sojowym, można dodać świeże zioła...

Składniki

 200 g krewetek (waga po rozmrożeniu i oczyszczeniu)
 200 ml mleka kokosowego light
 100 ml bulionu warzywnego
 50 g groszku mrożonego
 przyprawy: świeży imbir, świeży galangal, kurkuma, trawa cytrynowa, liście kafiru, chilli, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki poza krewetkami gotować pod przykryciem, na małym ogniu około godziny. Po tym czasie odcedzić zupę, dodać krewetki i groszek (może być zamrożony).

2

Doprawić sosem sojowym, można dodać świeże zioła...

Zupa galangalowa z krewetkami
(Visited 1 025 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *