Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcjaStopień trudnościPoczątkujący

Zupa wysokobiałkowa to moja ulubiona opcja po treningu. Jest sycąca, rozgrzewająca, smaczna i - co ważne - robi się ją w 15 minut. Mam kilka wersji tej zupy: dzisiaj ta z kurczakiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 ml

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 249
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.5g4%
Węglowodany 16.6g6%
Białko 37.8g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 4 polędwiczki z piersi kurczaka (ok 190 g)
 3 ząbki czosnku
 300 ml bulionu drobiowego
 120 g kapusty pekińskiej (duża garść)
 2 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: kurkuma, mielony imbir, chilli, sól

Sposób przygotowania

1

Do garnka z powłoka non-stick (najlepszy jest granitowy) wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: kurkuma, chilli i imbir. Chwilę podprażyć i dodać pokrojone w kawałki polędwiczki z piersi kurczaka. Obsmażyć z każdej strony.

2

Zalać bulionem - jak macie drobiowy - super, jak nie może być też warzywny a nawet kostka rosołowa + woda (kostka to taka BIO najlepiej). Pogotować 10 minut.

3

Dodać posiekaną kapustę pekińską, pogotować kolejne 2-3 minutki, żeby lekko zmiękła.

4

Na końcu doprawić sosem sojowym i gotowe.

5

Można posypać czymś zielonym, albo sezamem...

Składniki

 4 polędwiczki z piersi kurczaka (ok 190 g)
 3 ząbki czosnku
 300 ml bulionu drobiowego
 120 g kapusty pekińskiej (duża garść)
 2 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: kurkuma, mielony imbir, chilli, sól

Sposób przygotowania

1

Do garnka z powłoka non-stick (najlepszy jest granitowy) wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: kurkuma, chilli i imbir. Chwilę podprażyć i dodać pokrojone w kawałki polędwiczki z piersi kurczaka. Obsmażyć z każdej strony.

2

Zalać bulionem - jak macie drobiowy - super, jak nie może być też warzywny a nawet kostka rosołowa + woda (kostka to taka BIO najlepiej). Pogotować 10 minut.

3

Dodać posiekaną kapustę pekińską, pogotować kolejne 2-3 minutki, żeby lekko zmiękła.

4

Na końcu doprawić sosem sojowym i gotowe.

5

Można posypać czymś zielonym, albo sezamem...

Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem
(Visited 5 534 times, 88 visits today)

2 Comments

  1. Marta 23 marca 2022 at 20:27

    Przepychota!!!😋😋

    Reply
    1. ania 24 marca 2022 at 07:53

      Dziękuję:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *