Pieczone placuszki z cukinii i chudego twarogu

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji11 porcjiStopień trudnościPoczątkujący

Pyszne i bardzo dietetyczne placuszki. Sporo dobrych składników, błonnika i dużo białka z twarogu i zarodków pszennych.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 11


Ilość na porcję
Ilość kalorii 37
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.2g2%
Węglowodany 3.2g2%
Białko 3.9g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g cukinii (2 średnie)
 150 g kapusty pekińskiej
 1 jajko
 150 g chudego twarogu
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżeczek zarodków pszennych
 sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, inne ulubine zioła

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i po chwili odcisnąć używając do tego lnianej lub bawełnianej ściereczki.
Kapustę pekińską drobno posiekać, zalać mocno osolona wodą (tyle, żeby ledwo przykryło kapustę) i zostawić na 15 minut pod obciążeniem, po tym czasie postąpić tak jak z cukinią: odsączyć na ściereczce.

2

Wszystkie składniki przełożyć do większej miseczki i dokładnie wyrobić.

3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy formować płaskie placuszki i układać na blasze. Mi wyszło 11 sztuk ale jak zrobicie to starannie i równo podzielicie masę to powinno wam wyjść 12.

4

Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 C (może być wyższa temperatura) na ok 40 minut. W połowie czasu przewróćcie delikatnie na drugą stronę (jak są ciepłe to mogą się rozpadać).

5

Po upieczeniu zostawcie je do przestygnięcia i dopiero wtedy zdejmijcie z blachy.

6

Propozycja podania: z łososiem i serkiem do smarowania np.ziołowy @almette.

Składniki

 400 g cukinii (2 średnie)
 150 g kapusty pekińskiej
 1 jajko
 150 g chudego twarogu
 1 łyżka siemienia lnianego
 1 łyżeczek zarodków pszennych
 sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, inne ulubine zioła

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i po chwili odcisnąć używając do tego lnianej lub bawełnianej ściereczki.
Kapustę pekińską drobno posiekać, zalać mocno osolona wodą (tyle, żeby ledwo przykryło kapustę) i zostawić na 15 minut pod obciążeniem, po tym czasie postąpić tak jak z cukinią: odsączyć na ściereczce.

2

Wszystkie składniki przełożyć do większej miseczki i dokładnie wyrobić.

3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy formować płaskie placuszki i układać na blasze. Mi wyszło 11 sztuk ale jak zrobicie to starannie i równo podzielicie masę to powinno wam wyjść 12.

4

Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 C (może być wyższa temperatura) na ok 40 minut. W połowie czasu przewróćcie delikatnie na drugą stronę (jak są ciepłe to mogą się rozpadać).

5

Po upieczeniu zostawcie je do przestygnięcia i dopiero wtedy zdejmijcie z blachy.

6

Propozycja podania: z łososiem i serkiem do smarowania np.ziołowy @almette.

Pieczone placuszki z cukinii i chudego twarogu
(Visited 3 069 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *