Kokosowy dal – jednogarnkowe dani kuchni indyjskiej

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Dal to jednogarnkowe danie kuchni indyjskiej, wegańskie i bardzo sycące. Coś jak gęsta zupa albo wege-gulasz. Z ryżem, chlebkiem naan zrobi Wam cały posiłek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300 g

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 282
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.4g15%
Węglowodany 31.9g11%
Białko 14.9g30%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g suchej czerwonej soczewicy
 600 ml mleka kokosowego light
 1 duża cebula
 10 g oleju kokosowego
 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 ½ szklanki passaty
 600 ml wody
 przyprawy: kumin, kurkuma, mielona kolendra, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i chwile podprażyć, żeby wydobyć z nich aromat.

2

Wsypać soczewicę i zalać wodą (1 i 1/2).

3

Jak soczewica zacznie wchłaniać wodę, dolać mleko kokosowe light, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając dusić do zredukowania nadmiaru płynu.

4

Następnie dodać pozostałe składniki: pomidory z puszki, passatę i przecier pomidorowy, doprawić solą i gotowe.
Danie można udekorować świeżą kolendrą.

5

Propozycja podania: z chlebkiem z patelni.

6

Z ryżem smakuje wybornie - zwłaszcza, jeżeli to jest długoziarnisty basmati.

Składniki

 300 g suchej czerwonej soczewicy
 600 ml mleka kokosowego light
 1 duża cebula
 10 g oleju kokosowego
 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 ½ szklanki passaty
 600 ml wody
 przyprawy: kumin, kurkuma, mielona kolendra, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i chwile podprażyć, żeby wydobyć z nich aromat.

2

Wsypać soczewicę i zalać wodą (1 i 1/2).

3

Jak soczewica zacznie wchłaniać wodę, dolać mleko kokosowe light, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając dusić do zredukowania nadmiaru płynu.

4

Następnie dodać pozostałe składniki: pomidory z puszki, passatę i przecier pomidorowy, doprawić solą i gotowe.
Danie można udekorować świeżą kolendrą.

5

Propozycja podania: z chlebkiem z patelni.

6

Z ryżem smakuje wybornie - zwłaszcza, jeżeli to jest długoziarnisty basmati.

Kokosowy dal – jednogarnkowe dani kuchni indyjskiej
(Visited 1 962 times, 21 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *