Tajska, pikantna zupa galangalowa z krewetkami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcjeStopień trudnościPoczątkujący

Bardzo aromatyczna i ostra zupa, chociaż gdyby pominąć chilli, może być całkiem łagodna.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 ml

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 225
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13g20%
Węglowodany 7g3%
Białko 21g42%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 400 ml mleka kokosowego light
 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej nawet)
 1 limonka
 3 cm korzenia galangalu
 przyprawy: imbir, sos rybny, trawa cytrynowa, pasta paprykowa lub świeża papryka chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.

2

Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.

3

Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa

4

Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 400 ml mleka kokosowego light
 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej nawet)
 1 limonka
 3 cm korzenia galangalu
 przyprawy: imbir, sos rybny, trawa cytrynowa, pasta paprykowa lub świeża papryka chilli, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.

2

Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.

3

Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa

4

Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.

Tajska, pikantna zupa galangalowa z krewetkami
(Visited 6 057 times, 15 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *