Bardzo aromatyczna i ostra zupa, chociaż gdyby pominąć chilli, może być całkiem łagodna.
Wielkość porcji 500 ml
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 225
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13g20%
- Węglowodany 7g3%
- Białko 21g42%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.
Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.
Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków. Ucieramy pastę: skórka otarta z połowy limonki, świeży galangal, imbir (może być suszony). Druga połówkę limonki kroimy na cząstki.
Do garnka wlewamy bulion, mleko kokosowe, utartą pastę z galangalu, dorzucamy trawę cytrynową, świeżą papryczkę chilli lub pastę paprykową ostrą, sos rybny (porządna łyżka), pokrojoną w cząstki limonkę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy twardą trawę cytrynową i wygotowaną limonkę.
Wrzucamy obrane krewetki, 3 minuty na dużym ogniu i zupa gotowa
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.