Chłodnik cytrynowy z cukinii

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji4 porcjeStopień trudnościPoczątkujący

Bardzo orzeźwiający, kwaskowy chłodnik. Podany z lodem może być dobrym dodatkiem do posiłku w upalny dzień.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300 ml

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 180

Składniki

 1 duża cukinia
 1 l bulionu warzywnego
 1 limonka
 ½ cytryny
 przyprawy: pasta z tamaryndowca, mielona kolendra, sumak, trawa cytrynowa

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce, zalać bulionem, dodać pokrojoną w cząstki limonkę, sok z połowy cytryny i pozostałe przyprawy. Gotować ok 15 minut. Wyjąć limonkę

2

Zblendować na gładką zupę-krem.

3

Podawać na zimno, z kostkami lodu, posypać świeżą kolendrą, bazylią, miętą....co kto lubi.

Składniki

 1 duża cukinia
 1 l bulionu warzywnego
 1 limonka
 ½ cytryny
 przyprawy: pasta z tamaryndowca, mielona kolendra, sumak, trawa cytrynowa

Sposób przygotowania

1

Cukinię zetrzeć na tarce, zalać bulionem, dodać pokrojoną w cząstki limonkę, sok z połowy cytryny i pozostałe przyprawy. Gotować ok 15 minut. Wyjąć limonkę

2

Zblendować na gładką zupę-krem.

3

Podawać na zimno, z kostkami lodu, posypać świeżą kolendrą, bazylią, miętą....co kto lubi.

Chłodnik cytrynowy z cukinii
(Visited 534 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *