Placki z cukinii na dobre zagościły w naszych jadłospisach. Ja polecam je na śniadanie razem z jakiem i papryką. Szybko, smacznie i jak zwykle dietetycznie.
Archives Pomysł na obiad
Polędwica z dorsza na warzywach, ryż z koperkiem
Z resztek warzyw można zrobić cuda, nawet tak wysokobiałkowe, pyszne i sycące danie jak te z przepisu niżej. Pod warunkiem, że w zamrażalniku macie zapas ryby. Solidna porcja, w sam raz po treningu:-)
Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków – to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.
Potrawka warzywna z gruzińską przyprawą
Potrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich „chmeli suneli”. Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią
Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo „makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia – źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe – moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.
Kuskus i jajka poszetowe na warzywach duszonych z przyprawami bliskowschodnimi
Jajka poszetowe to znakomity dodatek do każdego posiłku. Najchętniej je przygotowuję do śniadań, ale świetnie się sprawdzą jako źródło białka w wegetariańskim obiedzie czy lunchu. Duża porcja warzyw, do tego kuskus no i jajka poszetowe. Duża porcja, mało kalorii, pysznie, do syta i fit.
Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepło
Sezonowe warzywa są super, bo …. są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.
Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym
Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko – płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.
Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem
Fasolka szparagowa z dnia poprzedniego nie musi być niesmaczna, wystarczy ją zagrzać na patelni dodając, oprócz bułki tartej, parmezan i czosnek. Mogłabym to jeść codziennie, takie to wyszło pyszne!
Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagi
Talerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.
Ryż i kurczak z warzywami w tajskich przyprawach
Lekkie, pełnowartościowe danie z dużą ilością białka z kurczaka. Idealne nawet w upał.
Sałatka z krewetkami, młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami
Młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, szparagi z lodówki – z tego będzie pyszna sałatka z resztek. Opakowanie krewetek, kilka pomidorków i znakomity, orientalny sos. Ja zjadłam na ciepło, jako obiad ale polecam na zimno, do tego lekkie śliwkowe wino japońskie Choya – idealny posiłek na upał! A jak ktoś woli bardziej tradycyjne smaki to polecam zwykły sos winegret (np.oliwa, miód, cytryna, czosnek) lub po prostu oliwę, sól i pieprz.