Potrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich „chmeli suneli”. Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Archives Pomysł na obiad
Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią
Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo „makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia – źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe – moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.
Kuskus i jajka poszetowe na warzywach duszonych z przyprawami bliskowschodnimi
Jajka poszetowe to znakomity dodatek do każdego posiłku. Najchętniej je przygotowuję do śniadań, ale świetnie się sprawdzą jako źródło białka w wegetariańskim obiedzie czy lunchu. Duża porcja warzyw, do tego kuskus no i jajka poszetowe. Duża porcja, mało kalorii, pysznie, do syta i fit.
Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepło
Sezonowe warzywa są super, bo …. są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.
Kasza pęczak z boczkiem, kurkami, groszkiem i jajkiem sadzonym
Lubię jednogarnkowe dania, bo szybkie się je robi, nie ma dużo naczyń do sprzątania i można wykorzystać lodówkowe resztki. Połączenie kaszy z grzybami to pewniak, więc jak została mi kasza pęczak to pomysł żeby dodać ją do kurek zrodził się bardzo szybko. Dla wyrazistości smaku dodałam boczek, a groszek zrobił ładny wygląd. Wisienką na torcie jest jajko – płynne żółtko fajnie połączyło smaki. Całość sycąca, apetyczna i w 15 minut.
Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem
Fasolka szparagowa z dnia poprzedniego nie musi być niesmaczna, wystarczy ją zagrzać na patelni dodając, oprócz bułki tartej, parmezan i czosnek. Mogłabym to jeść codziennie, takie to wyszło pyszne!
Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagi
Talerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.
Ryż i kurczak z warzywami w tajskich przyprawach
Lekkie, pełnowartościowe danie z dużą ilością białka z kurczaka. Idealne nawet w upał.
Sałatka z krewetkami, młodymi ziemniakami, szparagami i pomidorkami
Młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, szparagi z lodówki – z tego będzie pyszna sałatka z resztek. Opakowanie krewetek, kilka pomidorków i znakomity, orientalny sos. Ja zjadłam na ciepło, jako obiad ale polecam na zimno, do tego lekkie śliwkowe wino japońskie Choya – idealny posiłek na upał! A jak ktoś woli bardziej tradycyjne smaki to polecam zwykły sos winegret (np.oliwa, miód, cytryna, czosnek) lub po prostu oliwę, sól i pieprz.
Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i feta
Rodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się – jak to często bywa – z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.
Młode ziemniaki, szparagi i jajka poszetowe
Młode ziemniaczki smakują mi najbardziej ze zsiadłym mlekiem, odrobina koperku i gotowe. Ale jak dodamy szparagi, jajka, to na talerzu mamy sezonowy, lekki, pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Jajko sadzone na warzywach, chleb proteinowy z awokado
Kocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.