Kurczak + ryż + brokuł – to podstawa wyżywienia osób aktywnych, które np. przygotowują się do zawodów sylwetkowych. Ja do żadnych zawodów się nie przygotowuję, ale bardzo lubię wysokobiałkowe, konkretne posiłki zwłaszcza po solidnym wysiłku. Dzisiaj wariacja tego zestawu w wersji dania jednogarnkowego, z cukinią zamiast brokuła i ryżem z poprzedniego dnia. Jest smacznie, fit, wysokoproteinowo i zero waste.
Archives Pomysł na obiad
Makaron shirataki i krewetki w sosie sojowym, awokado
Tylko trzy składniki: awokado, krewetki i makaron shirataki – powstaje z korzenia rośliny o nazwie konjak. Głównym składnikiem jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Arabskie pulpeciki wołowe z pełnoziarnistą kaszą bulgur
Bardzo lubię kuchnię bliskowschodnią i czasem robią sobie coś mocno w takim klimacie. Np. mięsne kulki, robię ich więcej, potem fajnie się odgrzewają, bo otula je aromatyczny pomidorowy sos. Tylko trzy składniki: mięso, jajko i klucz do sukcesu – przyprawa RAS-AL-HANOUT – typowa dla kuchni marokańskiej – do kupienia w necie. Polecam wypróbować, petarda!
Wysokobiałkowa zupa fit z kurczakiem
Moja ulubiona zupka kiedy jestem na redukcji, kiedy dużo trenuję, kiedy nie mam czasu na stanie przy garach… Czyli mogę ją jeść często, w różnych wersjach i jeszcze mi się nie znudziła. Dzisiaj z piersią kurczaka ale zamieszczałam już wersje wege – też wysokobiałkowe – wersje z owocami morza i z tofu. Kombinacji tej zupy jest wiele i każda smakuje wybornie. Dzisiaj wyjątkowo potężna porcja białka, dla bardzo głodnych i aktywnych oraz dla tych co chcą schudnąć.
Tofu, awokado i jajko na ryżu
Wegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia – u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich „zatar” i wyszło wyśmienicie.
Rydze z patelni, fasolka szparagowa i ziemniaki z posypką pietruszkowo-czosnkową
Rydze to moje ukochane grzyby. Cały rok czekam, żeby sobie przygotować rydze z patelni i zajadać się nimi trzy razy dziennie. Ważne, żeby nie zagłuszyć ich smaku. U mnie więc ascetycznie: ziemniaczki, fasolka i posypka z natki i czosnku w oliwie. Rewelacja:-)
Jajko w koszulce na ryżu z groszkiem, fasolka szparagowa, por, cukinia i orzechy włoskie
Dla mnie to było pożywne śniadanie ale z powodzeniem może być daniem obiadowym. Duża porcja warzyw, niewielka porcja węglowodanów z ryżu i najlepsza postać jajka: jajko w koszulce. To kolejna propozycja posiłku bez mięsa, który naprawdę smakuje dobrze:-)
Bucatini z ragu wołowo-wieprzowym w wersji fit
Makaron z mięsnym sosem to klasyka gatunku. Przepisów jest tyle, ilu kucharzy. Danie trudno zepsuć – zawsze się udaje. Jednak kiedy jest się na redukcji, sprawa nie jest taka oczywista. A jednak udało mi się wykombinować danie idealnie balansujące smak i obniżoną kaloryczność.
Czarny makaron linguine, krewetki, awokado i kolendra
Mrożone krewetki może i nie smakują tak wyśmienicie jak na wybrzeżu we Włoch, Chorwacji czy Hiszpanii, ale dla mnie są wystarczająco smaczne i jak tylko pojawiają się na promocji, kupuję kilka opakowań. Stanowią świetne źródło białka, smakują wybornie w daniach z makaronem, ryżem, w sałatkach na zimno i w zestawach śniadaniowych. Słowem: pasują do wszystkiego. Ja połączyłam je z czarnym makaronem, barwionym sepią i z awokado – kolorystycznie wyszło znakomicie, smakowo – dla mnie idealnie. Do tego świeża kolendra, którą zagryzałam każdy kęs makaronu z krewetką…
Placki z cukinii, smażona papryka i jajko
Placki z cukinii na dobre zagościły w naszych jadłospisach. Ja polecam je na śniadanie razem z jakiem i papryką. Szybko, smacznie i jak zwykle dietetycznie.
Polędwica z dorsza na warzywach, ryż z koperkiem
Z resztek warzyw można zrobić cuda, nawet tak wysokobiałkowe, pyszne i sycące danie jak te z przepisu niżej. Pod warunkiem, że w zamrażalniku macie zapas ryby. Solidna porcja, w sam raz po treningu:-)
Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków – to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.