Hummus, awokado, warzywa z patelni i białko jaja

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kanapki są pyszne, ładne i na pewno szybkie do przygotowania. Zwłaszcza na śniadanie kiedy się śpieszymy i jesteśmy w niedoczasie. Ja uważam śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, ale źle znoszę klasyczne kanapki (czyli zimne, suche jedzenie na sklepowym pieczywie) . Pieczywa nie jadam, wyjątek to pieczywo proteinowe (kupuję w necie, bo taniej), lekkie pieczywo "Sonko" i od czasu do czasu bułeczki pieczone przez mamę. Ani owsianka (też bardzo smaczna i bardzo zdrowa opcja śniadaniowa) czy inne węglowodany nie sycą mnie na tak długo, jak porządna porcja warzyw i białko (z jaja kurzego, z mięsa, z ryb lub owoców morza). Dlatego często robię sobie śniadania na ciepło dbając, żeby było w nim białko, dużo warzyw i generalnie, żeby wyglądało obficie. Świetne wypełniacze to właśnie warzywa. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, zachęcam do spróbowania.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 491
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.7g46%
Węglowodany 29.2g10%
Białko 27.6g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 2 białka jaja kurzego
 120 g kapusty pekińskiej
 70 g papryki czerwonej
 105 g pomidorków koktajlowych
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 50 g hummusu
 85 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sól, pieprz, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskać olejem w sprayu, krótko przesmażyć czosnek pokrojony w talarki.

2

Dodać posiekaną z grubsza kapustę pekińską...

3

... paprykę pokrojoną w kosteczkę...

4

... i pieczarki (ja użyłam takich z poprzedniego dnia, przesmażonych w sosie sojowym).

5

Do warzyw wbić 2 białka jaja (żółtka zużyłam do tatara;-)), zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Jak białka się zetną, wyłożyć na talerz.

6

Na drugiej patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe, ale tylko tyle, żeby się nie rozpadły.

7

Hummus robię sama, bo nie lubię cytryny w humussie. Cieciorka z puszki, 2 łyżki pasty tahini, 1 ząbek czosnku, mielona kolendra, kumin, szczypta soli i ewentualnie aqua faba (woda z cieciorki) jeżeli hummus po zblendowaniu wydaje się wam za gęsty. To jest baza - dodając np. suszone pomidory, mamy hummus pomidorowy, dodając upieczone buraki - buraczany, pieczona paprykę - paprykowy, itd. Kombinujcie:-)

8

Kromkę pieczywa pokroić na małe trójkąciki, każdy posmarować hummusem.

9

Awokado pokroić w plasterki, wyłożyć na talerz obok warzyw, dołożyć pomidorki i kromeczki z hummusem.

10

Całość posypać świeżą zieleniną, czarnuszką, pieprzem...

11

12

13

14

15

16

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 2 białka jaja kurzego
 120 g kapusty pekińskiej
 70 g papryki czerwonej
 105 g pomidorków koktajlowych
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 50 g hummusu
 85 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sól, pieprz, czarnuszka

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskać olejem w sprayu, krótko przesmażyć czosnek pokrojony w talarki.

2

Dodać posiekaną z grubsza kapustę pekińską...

3

... paprykę pokrojoną w kosteczkę...

4

... i pieczarki (ja użyłam takich z poprzedniego dnia, przesmażonych w sosie sojowym).

5

Do warzyw wbić 2 białka jaja (żółtka zużyłam do tatara;-)), zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Jak białka się zetną, wyłożyć na talerz.

6

Na drugiej patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe, ale tylko tyle, żeby się nie rozpadły.

7

Hummus robię sama, bo nie lubię cytryny w humussie. Cieciorka z puszki, 2 łyżki pasty tahini, 1 ząbek czosnku, mielona kolendra, kumin, szczypta soli i ewentualnie aqua faba (woda z cieciorki) jeżeli hummus po zblendowaniu wydaje się wam za gęsty. To jest baza - dodając np. suszone pomidory, mamy hummus pomidorowy, dodając upieczone buraki - buraczany, pieczona paprykę - paprykowy, itd. Kombinujcie:-)

8

Kromkę pieczywa pokroić na małe trójkąciki, każdy posmarować hummusem.

9

Awokado pokroić w plasterki, wyłożyć na talerz obok warzyw, dołożyć pomidorki i kromeczki z hummusem.

10

Całość posypać świeżą zieleniną, czarnuszką, pieprzem...

11

12

13

14

15

16

Hummus, awokado, warzywa z patelni i białko jaja
(Visited 340 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *