Archives Pomysł na obiad

Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagami

Komosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety.

Czytaj więcej

Potrawka z piersi kurczaka w kurkumie

Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)

Czytaj więcej