Archives Pomysł na obiad

Potrawka z piersi kurczaka w kurkumie

Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)

Czytaj więcej

Szaszłyk w stylu lula kebab z kuskusem i szparagami

Lula kebab to szaszłyk popularny z górach Kaukazu. Jest to siekane, mocno doprawione i aromatyczne mięso, najczęściej jagnięce albo wołowe. Mój szaszłyk w formie przypomina lula kebab ale że nie jest to ortodoksyjny przepis nazwałam go „szaszłyk w stylu…”. Polecam do chlebka lawasz, kaszy, zapiekanych ziemniaków, ryżu…

Czytaj więcej