Curry z kurczaka z daktylami z ryżem jaśminowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Curry to danie kuchni indyjskiej. Moje jest lekko słodkie, ostre, bardzo aromatyczne i obłędnie pyszne. A do tego fit i mocno proteinowe - w sam raz dla osób aktywnych fizycznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 220 g

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 289
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11g17%
Węglowodany 12.8g5%
Białko 34.6g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 450 g mięsa z piersi kurczaka
 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
 150 ml śmietanki owsianej (może być mleko kokosowe)
 50 g cieciorki z puszki
 25 g suszonych daktyli
 1 koszt rosołowa bio (albo 1 szklanka bulionu)
 przyprawy: liście kafiru, sumak, sproszkowany imbir, suszona kolendra, sos sojowy, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki.

2

Mięso przesmażyć bez tłuszczu w garnku z powłoką non-stick (najlepsza jest granitowa), dorzucić suche przyprawy.

3

Następnie dodać cale daktyle.

4

Chwilę dusić aż mięso się obsmaży z każdej strony.

5

Teraz trzeba wlać albo szklankę bulionu a jak nie macie (ja akurat nie miałam), można dolać wodę i dorzucić 1 kostkę rosołową (najlepiej BIO).

6

Dodajemy pastę curry - mi wystarczyły 2 łyżeczki ale jak wolicie ostrzej to dajcie więcej. Porządnie rozmieszajcie pastę i podduście całość kilka minut żeby zredukować nadmiar płynu. To danie to nie zupa:-)

7

Teraz zalejcie roślinną śmietanką albo mlekiem kokosowym light.

8

Na końcu dorzućcie cieciorkę a jak nie macie to pomińcie ten składnik.

9

Teraz świeża kolendra i gotowe:-)

10

100 g ryżu jaśminowego i ok 220 g curry to jest 419 kcal: 37,20 g białka, 41 g węglowodanów i 11.3 g tłuszczu.

Składniki

 450 g mięsa z piersi kurczaka
 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
 150 ml śmietanki owsianej (może być mleko kokosowe)
 50 g cieciorki z puszki
 25 g suszonych daktyli
 1 koszt rosołowa bio (albo 1 szklanka bulionu)
 przyprawy: liście kafiru, sumak, sproszkowany imbir, suszona kolendra, sos sojowy, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki.

2

Mięso przesmażyć bez tłuszczu w garnku z powłoką non-stick (najlepsza jest granitowa), dorzucić suche przyprawy.

3

Następnie dodać cale daktyle.

4

Chwilę dusić aż mięso się obsmaży z każdej strony.

5

Teraz trzeba wlać albo szklankę bulionu a jak nie macie (ja akurat nie miałam), można dolać wodę i dorzucić 1 kostkę rosołową (najlepiej BIO).

6

Dodajemy pastę curry - mi wystarczyły 2 łyżeczki ale jak wolicie ostrzej to dajcie więcej. Porządnie rozmieszajcie pastę i podduście całość kilka minut żeby zredukować nadmiar płynu. To danie to nie zupa:-)

7

Teraz zalejcie roślinną śmietanką albo mlekiem kokosowym light.

8

Na końcu dorzućcie cieciorkę a jak nie macie to pomińcie ten składnik.

9

Teraz świeża kolendra i gotowe:-)

10

100 g ryżu jaśminowego i ok 220 g curry to jest 419 kcal: 37,20 g białka, 41 g węglowodanów i 11.3 g tłuszczu.

Curry z kurczaka z daktylami z ryżem jaśminowym
(Visited 788 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *