Indyk w mleku kokosowym z ryżem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Indyk to jedno z chudszych mięs, z dużą zawartością białka dlatego dania z niego są ulubione szczególnie przez osoby intensywnie ćwiczące. Ja też w swojej diecie mam dużo białka i taka dieta mi bardzo służy. Jesteś aktywny - jedz białko! 😉

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 422
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.7g23%
Węglowodany 35.9g12%
Białko 35g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 420 g polędwiczek z piersi indyka
 70 g pędów bambusa ( z puszki)
 25 g orzechów nerkowca
 400 ml mleka kokosowego light (1 puszka)
 300 g ugotowanego ryżu
 przyprawy: granulowany czosnek, kurkuma, słodka papryka, kolendra, kafir, natka pietruszki, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Indyka pokroić w paski.

2

Mięso przesmażyć na suchej patelni (najlepsza jest granitowa ale inna z powłoką non-stick też się nada).

3

Dodać przyprawy (poza natką).

4

Dosypać nerkowce lekko posiekane.

5

Wlać szklankę bulionu (ale może być zwykła woda - wtedy trzeba po prostu mocniej doprawić solą). Dusić ok. 15 min.

6

Dodać pędy bambusa.

7

Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić po przykryciem ok 1 - 1,5 godziny.

8

Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.

9

I danie gotowe.

10

Świetnie smakuje z ryżem ale może być też do makaronu albo fajnego pieczywka:-)

Składniki

 420 g polędwiczek z piersi indyka
 70 g pędów bambusa ( z puszki)
 25 g orzechów nerkowca
 400 ml mleka kokosowego light (1 puszka)
 300 g ugotowanego ryżu
 przyprawy: granulowany czosnek, kurkuma, słodka papryka, kolendra, kafir, natka pietruszki, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Indyka pokroić w paski.

2

Mięso przesmażyć na suchej patelni (najlepsza jest granitowa ale inna z powłoką non-stick też się nada).

3

Dodać przyprawy (poza natką).

4

Dosypać nerkowce lekko posiekane.

5

Wlać szklankę bulionu (ale może być zwykła woda - wtedy trzeba po prostu mocniej doprawić solą). Dusić ok. 15 min.

6

Dodać pędy bambusa.

7

Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić po przykryciem ok 1 - 1,5 godziny.

8

Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.

9

I danie gotowe.

10

Świetnie smakuje z ryżem ale może być też do makaronu albo fajnego pieczywka:-)

Indyk w mleku kokosowym z ryżem
(Visited 1 495 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *