Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków – to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.
Archives Makarony
Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią
Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo „makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia – źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe – moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.
Makaron shirataki z kurczakiem i cukinią
Bardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku – neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.
Pełnoziarniste penne, krewetki, bób, szpinak, pistacje
Makaron, zwłaszcza pełnoziarnistym to świetna baza do wszelkich posiłków. Ja dorzuciłam krewetki i sezonowy bób. Do tego szpinak z czosnkiem a całość wykończyłam pistacjami i olejem z pistacji. Pychota:-)
Pełnoziarniste spaghetti ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, parmezanem i bazylią
Najpyszniejsze danie sezonu: makaron ze świeżymi pomidorami. Wszystko:-)
Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i feta
Rodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się – jak to często bywa – z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.
Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokado
Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor – zrób koniecznie!
Penne z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i sezamem
Wiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek – makaron – awokado – kolendra – pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.
Dorsz duszony na czosnku niedźwiedzim, podany z razowym makaronem
Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Polecam moje danie z makaronem razowym i polędwicą z dorsza – danie bardzo smaczne, dietetyczne, wysokoproteinowe i szybkie do zrobienia.
Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułem
Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła – zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec – co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Czarne linguine z krewetkami i szparagami
Krewetki na śniadania, obiad i kolację? O tak! Mogę je jeść często, robię je zawsze w podobny sposób a urozmaicam dodatkami. Bo krewetki pasują do wszystkiego, a tylko od nas zależy czy to będzie danie obiadowe, imprezowa przekąska czy lekka sałatka. Nawet te zwykłe, mrożone krewetki są super, bo są niedrogie i smakują dobrze:-) Dzisiaj zajadam krewetki z makaronem linguine barwionym sepią i z sezonowym rarytasem – szparagami. Do tego coś chrupiącego (pistacje) i odrobina dobrego tłuszczu (olej z pistacji). Przepyszne jedzonko, w sam raz po aktywnym poranku
Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjami
Chorizo to dodatek, który nadaje charakteru całemu daniu. Zwykły makaron, warzywa z piekarnika – nic specjalnego ale z dodatkiem chorizo zamieniło się w prawdziwą ucztę. Dla mnie połączenie pieczonych warzyw korzennych z chorizo okazało się odkryciem wartym polecenia.