Pastę – smarowidło z bobu można robić cały rok. Bób się doskonale przechowuje w zamrażalniku, trzeba go tylko zamrozić póki jest świeży a nie zleżały w lodówce (najgorsza opcja to plastikowy worek do przechowywania!). Do mojego smarowidła dodałam odrobinę kremu orzechowego – świetnie zagrało:-)
Archives Recipes
Recipes
Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusem
To danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść – polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!
Ser zapiekany w cieście filo, podany na duszonym szpinaku
Z ciasta filo też można zrobić nie tylko pyszny ale też wysokoproteinowy, odżywczy posiłek. Polecam na kolację, najlepiej na ciepło. Chociaż odgrzewane w mikrofali tez jest niezłe:-)
Szakszuka z pieczarkami i sezamem
Śniadanie pewniak: smakuje każdemu, można zrobić praktycznie ze wszystkim i nawet jeżeli odbiega od ortodoksyjnej „shakshouki”, to i tak jest pysznie, zdrowo i ładnie. W ogóle dania zjadane wprost z patelni, jednoporcjowe są super:-)
Jajka w koszulkach na kanapce z łososiem, sałata z kawiorem
Śniadanie z jajem a do tego samo zdrowe i dobre: łosoś, kawior, czarny sezam. Porządna porcja protein i petarda smakowa:-)
Cashew butter chicken z ryżem jaśminowym i fasolką szparagową
Polecam Wam pyszne mięsne danie na bazie masła orzechowego z nerkowców. Petarda! Koniecznie spróbujcie:-)
Tagliatelle z krewetkami, kurkami i chorizo
Kolejna propozycja na danie w 10 minut. W dodatku z 4 składników. Jak zwykle: przesmacznie, super szybko i fit:-)
Jajka w koszulkach na kremie z brokuła i kurki na maśle
Korzystając z sezonu na świeże kurki, proponuję włączyć je do śniadania. Oczywiście z jajem:-)
Pasta jajeczna z twarogiem i słodką papryką
Pasty do kanapek to bardzo fajna propozycja dla zabieganych. Robi się szybko, można przechowywać i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej jadam pasty z jajek lub z jajkami, bo mają dużo białka i długo mnie „trzymają”:-) Tym razem wzmocniłam pastę o proteiny z twarogu:-) Bardzo polecam, szczególnie rano, albo po treningu…
Ryż z krewetkami i chorizo
Bardzo lubię połączenie „mar y montaña” czyli dania, w których łączymy mięso z owocami morza. Jak ktoś lubi, to polecam dorzucić ryż – wyjdzie pyszny posiłek, pełnowartościowy i dietetyczny. A jak nie znacie, to spróbujcie, będziecie zachwyceni. Przepis jest banalnie prosty, jak to u mnie 4 składniki, 10 minut – gotowe:-)
Smażona kapusta pekińska z chorizo i jajkami
Tylko 4 składniki, 10 minut, 371 kcal – wszystko tu pasuje: mało węglowodanów, dużo białka, aromatyczny tłuszczyk z chorizo picante. Ciekawe czy danie trafia również w Twój smak;-) Dla mnie petarda!
Tapenada z czarnych oliwek
Zupełnie nie fit! Ale przecież to nie danie, to zaledwie przegryzka, przekąska, tapa:-) Zresztą nawet na redukcji można jeść wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że kluczem jest ilość. A tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przeciwieństwie do cukru, bo cukru z pożywienia nie potrzebujemy wcale. I fajnie jest się od niego odzwyczaić:-)