Archives Recipes

Recipes

Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusem

To danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść – polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!

Czytaj więcej

Pasta jajeczna z twarogiem i słodką papryką

Pasty do kanapek to bardzo fajna propozycja dla zabieganych. Robi się szybko, można przechowywać i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej jadam pasty z jajek lub z jajkami, bo mają dużo białka i długo mnie „trzymają”:-) Tym razem wzmocniłam pastę o proteiny z twarogu:-) Bardzo polecam, szczególnie rano, albo po treningu…

Czytaj więcej

Tapenada z czarnych oliwek

Zupełnie nie fit! Ale przecież to nie danie, to zaledwie przegryzka, przekąska, tapa:-) Zresztą nawet na redukcji można jeść wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że kluczem jest ilość. A tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przeciwieństwie do cukru, bo cukru z pożywienia nie potrzebujemy wcale. I fajnie jest się od niego odzwyczaić:-)

Czytaj więcej