Archives Recipes

Recipes

Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Makaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł – to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.

Czytaj więcej

Gofry z cukinii, awokado, jajko poszetowe i szpinak

Gofry śniadaniowe na wytrawnie, to bardzo fajna propozycja kiedy macie chwilę czasu na nieśpieszne śniadanie. Gofry zrobiłam z cukinii, ogólnodostępnej cały rok, bo zawsze wychodzą i są pyszne nie tylko na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, ale również na zimno, nawet na drugi dzień. Do gofrów moje ukochane jajka poszetowe (w koszulce), awokado i szpinak baby. Lubię takie mocno proteinowe śniadania w niedzielę, po porannym treningu:-)

Czytaj więcej

Serniczki wytrawne z kminkiem

Jednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie…).

Czytaj więcej

Pieczywo proteinowe z awokado, warzywa z patelni i cieciorka

Zaglądając na mojego bloga kulinarnego, albo obserwując mój profil na instagramie (@ania_gotuje_fit) albo na facebooku, zorientujecie się, że bardzo lubię śniadania na ciepło. Wydawać by się mogło, że przygotowanie takiego śniadania zajmuje dłuższą chwilę ale nic podobnego. To góra 10-15 minut i mamy taki oto zachwycający, zdrowy, smaczny i fit talerz. Zapraszam również na mojego instagrama @ania_robi_forme – tam pokazuje jakie aktywności podejmuję żeby budować sprawność na lata.

Czytaj więcej

Krewetki z duszonymi warzywami

Lubię krewetki, lubię jak przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie zajmuje dużo czasu, lubię jak jest jedzenie jest lekkostrawne, ma różne tekstury i nuty smakowe i jak ma niewiele składników. Dlatego często robię jednogarnkowe dania, najczęściej z tego co mam pod ręką. Krewetek mam zawsze zapas, kupuję większe ilości w promocji i jak mam ochotę to wyjmuję z zamrażalnika i po godzinie można działać:-)

Czytaj więcej

Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakami

Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami – to całe danie wygląda właśnie tak!

Czytaj więcej

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i kotlecikami z brokułów

Ostatnio robiłam wyśmienite kotleciki z brokuła z mozarellą. Okazuje się, że są pyszne na zimno, jako dodatek, uzupełnienie np. sałatki. Zrobiłam kompozycję na bazie mixu sałat (młode listki), dorzuciłam łososia, awokado no i kotlecika brokułowego w plasterkach. Całość wykończyłam sosem miodowo-cytrynowym i jasnym sezamem. Świetna kombinacja:-)

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pesto

Zielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.

Czytaj więcej