Zaglądając na mojego bloga kulinarnego, albo obserwując mój profil na instagramie (@ania_gotuje_fit) albo na facebooku, zorientujecie się, że bardzo lubię śniadania na ciepło. Wydawać by się mogło, że przygotowanie takiego śniadania zajmuje dłuższą chwilę ale nic podobnego. To góra 10-15 minut i mamy taki oto zachwycający, zdrowy, smaczny i fit talerz. Zapraszam również na mojego instagrama @ania_robi_forme – tam pokazuje jakie aktywności podejmuję żeby budować sprawność na lata.
Archives Recipes
Recipes
Krewetki z duszonymi warzywami
Lubię krewetki, lubię jak przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie zajmuje dużo czasu, lubię jak jest jedzenie jest lekkostrawne, ma różne tekstury i nuty smakowe i jak ma niewiele składników. Dlatego często robię jednogarnkowe dania, najczęściej z tego co mam pod ręką. Krewetek mam zawsze zapas, kupuję większe ilości w promocji i jak mam ochotę to wyjmuję z zamrażalnika i po godzinie można działać:-)
Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakami
Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami – to całe danie wygląda właśnie tak!
Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i kotlecikami z brokułów
Ostatnio robiłam wyśmienite kotleciki z brokuła z mozarellą. Okazuje się, że są pyszne na zimno, jako dodatek, uzupełnienie np. sałatki. Zrobiłam kompozycję na bazie mixu sałat (młode listki), dorzuciłam łososia, awokado no i kotlecika brokułowego w plasterkach. Całość wykończyłam sosem miodowo-cytrynowym i jasnym sezamem. Świetna kombinacja:-)
Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pesto
Zielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.
Klopsiki drobiowe IKEA z warzywami
Klopsiki z Ikea mają szerokie grono zwolenników. Ja lubię od czasu do czasu, dlatego mam w domu opakowanie mrożonych. Bardzo fajnie smakują z warzywami z patelni, a na diecie redukcyjnej to bardzo fajny, lekki smaczny ale sycący posiłek
Gofry szpinakowe z pastą z makreli i z jajkiem
Paska z makreli na chudym twarogu to bardzo smaczna opcja śniadaniowa. Do tego mój ulubiony składnik czyli jajko – tym razem gotowane, a wszystko podane na gofrach szpinakowych. Bardzo smacznie i ładnie na talerzyku:-)
Ramen z kurczakiem w sosie sojowym
Ramen to zupa z makaronem – japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Ja potrzebowałam zjeść danie wysokobiałkowe, więc mój ramen powstał z dużą porcją polędwiczek z piersi kurczaka. Mając wcześniej ugotowany bulion, całe danie robi się 10 minut. W sam raz po treningu, kiedy musisz szybko zjeść porządny, proteinowy posiłek.
Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, pieczarkami, orzechami i sosem miodowo-cytrynowym
Rarytas nie tylko dla wegetarian i wegan: pyszna sałatka z warzywami pieczonymi i orzechami – te dwa smaki wybijają się w sałatce i świetnie do siebie pasują. Duża porcja a tak niewiele kalorii, za to ogrom minerałów, witamin i dobrego tłuszczu. Można się najeść:-)
Kotleciki brokułowe z mozarellą
Polecam zrobić bardzo smaczne kotleciki z brokuła. Są bardzo łatwe do wykonania, dodatek mozarelli (light) sprawia, że są miękkie ale zwarte, nie rozsypują się. Bardzo dobre na zimno!
Lentejas con chorizo (zielona soczewica z chorizo)
Soczewica zielona (lentejas – czyt.”lentehas”), zdrowa, pożywna i smaczna, jest mocno obecna w kuchni hiszpańskiej. Lentejas con chorizo, to gęsta, treściwa zupa-gulasz na bazie bulionu. Moja wersja zawiera poza chorizo picante, konkretną porcją mięsa wołowego z rosołu. Zrobiłam więcej, wyszły 4 porcje więc zamknęłam w słoiczki na gorąco i mogę przechowywać danie w lodówce nawet kilka tygodni. Znacie ta potrawę? Lubicie?
Jajko po turecku (cilbir), szpinak, awokado, gofry szpinakowe i pestki dyni
Çilbir czyli jajka po turecku – to super pomysł na śniadanie. W oryginale często jest mięta, sumak, tahini, ostra papryka, kumin, orientalne przyprawy. Moja wersja to wariacja na temat tej potrawy. Skyr zamiast jogurtu tureckiego, olej z pestek dyni zamiast palonego masła i oliwy, Szpinak z czosnkiem i awokado dopełniają całości a gofry szpinakowe są to nabierania, bez użycia widelca. Wszystko się zgadza:-) Jest pysznie, zdrowo, do syta, fit…. no i jakie to ładne:-)