Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo „makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia – źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe – moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.
Archives Recipes
Recipes
Kuskus i jajka poszetowe na warzywach duszonych z przyprawami bliskowschodnimi
Jajka poszetowe to znakomity dodatek do każdego posiłku. Najchętniej je przygotowuję do śniadań, ale świetnie się sprawdzą jako źródło białka w wegetariańskim obiedzie czy lunchu. Duża porcja warzyw, do tego kuskus no i jajka poszetowe. Duża porcja, mało kalorii, pysznie, do syta i fit.
Pieczeń z cukinii z żurawiną
Sezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)
Jajecznica, kurki, awokado i sałatka na ciepło z porów
Bardzo lubię śniadania na ciepło, kiedy tylko czas mi na to pozwala, przygotowuję takie sycące, zdrowe i smaczne posiłki na początek dnia. Polecam nie tylko dla wegetarian:-)
Krewetki z warzywami sezonowymi w tajskich przyprawach
Szybki i smaczny posiłek nie tylko dla osób na redukcji.
Gofry z cukinii, jajka sadzone, kurki i papryka
Kiedy trwa sezon na cukinię, ląduje ona na moim talerzu bardzo często. Nawet na śniadanie przygotowuje cukinię. Najczęściej jako gofry. Bardzo lubię te wytrawne, z warzywnymi dodatkami. Idealnie smakują w sezonowej odsłonie z kurkami. Do tego jajko sadzone – świetne źródło białka – i mamy pełnowartościowe, sycące, fit-śniadanie.
Jajko w koszulce, kurki z patelni i dużo zielonego
Sezonowe kurki, jajko poszetowe i dużo zielonego – kolejna odsłona moich ulubionych składników śniadaniowego talerzyka:-)
Makaron shirataki z kurczakiem i cukinią
Bardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku – neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.
Chipsy z bobu
Korzystając z dobrodziejstw sezonu na bób, warto go włączyć do swojej diety. Z powodzeniem można go mrozić (surowy!) i wykorzystywać zimą, ale ten młody, świeży jest najsmaczniejszy. Ja zawsze obieram bób, skórki dawniej wyrzucałam a teraz przerabiam na świetne, chrupiące chipsy do podjadania na ulubionym serialu, albo jako dodatek do sałatek. Zróbcie i poczęstujcie znajomych, w pierwszej chwili smakują jak boczek:-)
Wytrawne gofry śniadaniowe z jajkiem poszetowym, boczkiem, awokado i kurkami
Gofry na śniadanie ale w wersji wytrawnej – to moja propozycja. Do tego sezonowy dodatek – kurki z patelni, jajka poszetowe, boczek i awokado… Bardzo obfite, ale lekkie śniadanie w sam raz na początek aktywnego dnia.
Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepło
Sezonowe warzywa są super, bo …. są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.
Jajko poszetowe na kanapce z pieczywa lekkiego z awokado, kurki z patelni, pistacje
Jajko poszetowe na kanapce z pieczywa lekkiego z awokado, kurki z patelni, pistacje