Wegański sos do makaronu – bardzo fit

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Podrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo..... I za każdym razem smakuje znakomicie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 51
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.3g2%
Węglowodany 7.2g3%
Białko 2.1g5%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 480 g papryki (po 1: czerwona, zielona, pomarańczowa)
 235 g cebuli (3 średnie)
 185 g pieczarek
 280 g kapusty pekińskiej
 16 g czosnku (4 ząbki)
 50 g czarnych oliwek
 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka)
 400 g tomate frito (1 kartonik)
 5 g oliwy bazyliowej

Sposób przygotowania

1

Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek, oliwki i pieczarki w plasterki, kapustę (najlepiej wykorzystać twardą część) posiekać.

2

W dużym garnku z powłoką non-stick przesmażyć krótko na 1 łyżeczce oliwy cebule i czosnek.

3

Następnie dodać paprykę. Poddusić 3 minutki.

4

Dorzucić pieczarki, kolejne 3 minutki na ogniu.

5

Kapustę dajemy pod koniec bo najszybciej dochodzi.

6

Jeszcze tylko oliwki i można dodać przyprawy.

7

Łyżka papryki słodkiej, suszona bazylia i oregano do smaku, sól, pieprz.

8

Teraz wlewamy sos tomate frito i puszkę pomidorów krojonych.

9

Redukujemy, wrzucamy garść posiekanej świeżej bazylii.

10

I to jest doskonały sos:-) Albo baza, bo ja raz go zjadam tylko z makaronem, innym razem dorzucam tuńczyka z puszki, albo pierś z kurczaka, albo chorizo...

Składniki

 480 g papryki (po 1: czerwona, zielona, pomarańczowa)
 235 g cebuli (3 średnie)
 185 g pieczarek
 280 g kapusty pekińskiej
 16 g czosnku (4 ząbki)
 50 g czarnych oliwek
 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka)
 400 g tomate frito (1 kartonik)
 5 g oliwy bazyliowej

Sposób przygotowania

1

Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek, oliwki i pieczarki w plasterki, kapustę (najlepiej wykorzystać twardą część) posiekać.

2

W dużym garnku z powłoką non-stick przesmażyć krótko na 1 łyżeczce oliwy cebule i czosnek.

3

Następnie dodać paprykę. Poddusić 3 minutki.

4

Dorzucić pieczarki, kolejne 3 minutki na ogniu.

5

Kapustę dajemy pod koniec bo najszybciej dochodzi.

6

Jeszcze tylko oliwki i można dodać przyprawy.

7

Łyżka papryki słodkiej, suszona bazylia i oregano do smaku, sól, pieprz.

8

Teraz wlewamy sos tomate frito i puszkę pomidorów krojonych.

9

Redukujemy, wrzucamy garść posiekanej świeżej bazylii.

10

I to jest doskonały sos:-) Albo baza, bo ja raz go zjadam tylko z makaronem, innym razem dorzucam tuńczyka z puszki, albo pierś z kurczaka, albo chorizo...

Wegański sos do makaronu – bardzo fit
(Visited 1 880 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *