Archives Z piekarnika

Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem

Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.

Czytaj więcej

Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami

Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)

Czytaj więcej

Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)

Niektórzy uważają, że w krokietach najsmaczniejsza jest w właśnie chrupiąca skórka z panierką. Może i tak, ale życie jest sztuką wyboru: trzeba wybrać między mniej chrupiącą skórką a kalorycznością tej pysznej, panierowanej, usmażonej na złoto skórki:-) Spróbujcie mojej wersji, dla mnie pycha:-)

Czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana, kociołek, prażone… w różnych regionach kraju, różnie się mówi na to danie. Wersji jest mnóstwo, z mięsem, za kapustą… ja dałam to co lubię najbardziej: ziemniaki, kiełbasę i boczek plus kilka warzywek:-) przyzwoity człowiek powinien się najeść 1/6 naczynia. Ja zjadłam 2 na raz! obłędnie mi smakowało!

Czytaj więcej