Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.
Archives Z piekarnika
Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami
Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)
Pasztet wieprzowo-wołowy z wątróbką drobiową
Domowy pasztet jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż produkowany przemysłowo. W moim jest bardzo mało tłuszczu w stosunku do białka, nie ma żadnych wypełniaczy podnoszących kaloryczność, jedząc czujemy po prostu smaczne mięsko.
Roladki ze schabu z chorizo, kasza pęczak i warzywa korzenne
Dobrze zbilansowany, smaczny obiad ze schabem. Warzywa i mięso robią się w jednym naczyniu, kaszę można ugotować zawczasu – całość nie angażuje naszego czasu, wstawiamy i się robi:-)
Zapiekanka z kurkami i serem provolone
Póki są świeże kurki trzeba korzystać. Np. taka szybka lunchowa zapiekanka z provolne;-)
Warzywa z piekarnika, zapiekane z makaronem pełnoziarnistym i mozarellą
Zapiekanka makaronowa z warzywami, bez sosu, tylko trochę sera… Jest fit, smacznie, zdrowo i kolorowo:-)
Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)
Niektórzy uważają, że w krokietach najsmaczniejsza jest w właśnie chrupiąca skórka z panierką. Może i tak, ale życie jest sztuką wyboru: trzeba wybrać między mniej chrupiącą skórką a kalorycznością tej pysznej, panierowanej, usmażonej na złoto skórki:-) Spróbujcie mojej wersji, dla mnie pycha:-)
Zapiekana kanapka z serem provolone i figami karmelizowanymi w miodzie z nerkowcami
Kiedy pojawiają się w sprzedaży figi, warto je kupować, bo dodają potrawom zupełnie innego wymiaru. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, deserów, wytrawnych przekąsek… A jak lubicie połączenie sera z konfiturą to polecam taką właśnie kanapkę na ciepło: provolone i figa:-)
Brukselka zapiekana z nerkowcami
Kto nie lubi brukselki, to teraz polubi! Tylko 3 składniki, 10+20 minut, robota żadna… Koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzach czy smakowało:-)
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana, kociołek, prażone… w różnych regionach kraju, różnie się mówi na to danie. Wersji jest mnóstwo, z mięsem, za kapustą… ja dałam to co lubię najbardziej: ziemniaki, kiełbasę i boczek plus kilka warzywek:-) przyzwoity człowiek powinien się najeść 1/6 naczynia. Ja zjadłam 2 na raz! obłędnie mi smakowało!
Ser zapiekany w cieście filo, podany na duszonym szpinaku
Z ciasta filo też można zrobić nie tylko pyszny ale też wysokoproteinowy, odżywczy posiłek. Polecam na kolację, najlepiej na ciepło. Chociaż odgrzewane w mikrofali tez jest niezłe:-)
Koszyczki z ciasta filo z nadzieniem proteinowym
Wypieki z ciasta filo zazwyczaj są mocno kaloryczne i pyszne. Ja wolę te na wytrawnie (chociaż mam słabość do baklavy) ale żeby tych kalorii nie było tak dużo, no i żeby było sporo protein. No i wyszło coś pysznego: koszyczki z pysznym nadzieniem serowym, w którym przemyciłam dodatkową porcję białka:-)