Warzywa z piekarnika, zapiekane z makaronem pełnoziarnistym i mozarellą

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zapiekanka makaronowa z warzywami, bez sosu, tylko trochę sera... Jest fit, smacznie, zdrowo i kolorowo:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 588
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.1g31%
Węglowodany 85.2g29%
Białko 22g44%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 385 g bakłażan (1 średni)
 460 g pomidorów mięsistych, podłużnych (5 sztuk bez końcówek)
 150 g cebuli (1 duża)
 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie muszelki) - waga przed ugotowaniem
 30 g mozarella (tarta z Lidla)
 10 g oliwa z oliwek
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Wszystkie warzywa pokroić w plastry ok.1 cm

2

Bakłażana posolić a jak puści soki - wytrzeć ręcznikiem papierowym. Podobno w ten sposób pozbywamy się goryczki.

3

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i układać w nim naprzemiennie plastry warzyw. Całość posolić, popieprzyć, można posypać np. bazylią albo oregano.

4

Zapiekałam 40 min w 200 stopniach.

5

Następnie wyłożyłam na okrągły talerz, na środek wsypałam ugotowany ale dente makaron pełnoziarnisty...

6

... posypałam tartą mozarellą i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

7

Wyszło przepysznie, porcja duża ale wiadomo, jak dobre i bilans pozwala - jemy!

8

Aha, no i coś zielonego na wierzch... jakaś świeża bazylia albo kolendra albo chociaż natka pietruszki.

9

Składniki

 385 g bakłażan (1 średni)
 460 g pomidorów mięsistych, podłużnych (5 sztuk bez końcówek)
 150 g cebuli (1 duża)
 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie muszelki) - waga przed ugotowaniem
 30 g mozarella (tarta z Lidla)
 10 g oliwa z oliwek
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Wszystkie warzywa pokroić w plastry ok.1 cm

2

Bakłażana posolić a jak puści soki - wytrzeć ręcznikiem papierowym. Podobno w ten sposób pozbywamy się goryczki.

3

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i układać w nim naprzemiennie plastry warzyw. Całość posolić, popieprzyć, można posypać np. bazylią albo oregano.

4

Zapiekałam 40 min w 200 stopniach.

5

Następnie wyłożyłam na okrągły talerz, na środek wsypałam ugotowany ale dente makaron pełnoziarnisty...

6

... posypałam tartą mozarellą i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

7

Wyszło przepysznie, porcja duża ale wiadomo, jak dobre i bilans pozwala - jemy!

8

Aha, no i coś zielonego na wierzch... jakaś świeża bazylia albo kolendra albo chociaż natka pietruszki.

9

Warzywa z piekarnika, zapiekane z makaronem pełnoziarnistym i mozarellą
(Visited 2 034 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *