Polecam bardzo smaczny, łatwy do zrobienia wypiek. Jest niskokaloryczny, wysokobiałkowy i ma sporo błonnika. Chlebek jest wilgotny, świetnie smakuje z twarożkiem a nawet solo:-)
Archives Z piekarnika
Keks proteinowo – błonnikowy
Ten wypiek powstał spontanicznie, bo miałam ochotę szybko zjeść kawałek ciasta. Ale że znowu jestem na redukcji, i ostro pilnuję „michy”, warunki były dwa: miało być dużo białka w jak najmniejszej porcji kalorii no i miało być szybko. Wyszło super, polecam serdecznie wypróbować przepis. Poza porządną porcją protein ma sporo błonnika, a ponoć w diecie przeciętnego europejczyka jest go o wiele za mało.
Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, z sosem miodowo-cytrynowym
Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem miodowo-cytrynowym, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.
Faszerowana papryka
Czasem trzeba poświecić chwilę, żeby dobrze zjeść. Papryka faszerowana jako alternatywa do gołąbków – pysznie, do syta i z dużą porcją białka.
Bułeczki z chudego twarogu
W sieci krążą przepisy na chlebek keto. A że jest to produkt wysokoproteinowy, postanowiłam wypróbować. Powstał nie chlebek ale bułeczki i – zapewniam – pyszne! Na pewno będzie powtórka i to nie raz.
Zapiekanka z ryżu, szynki i kapusty pekińskiej z dipem z liści rzodkiewki
Bardzo sycąca i szybka do zrobienia zapiekanka z wykorzystaniem zalegającego w lodówce ryżu i liści rzodkiewki. Jest smacznie, orientalnie (przyprawy bliskowschodnie) i wysokobiałkowo. Idealne danie na redukcję:-)
Placki ziemniaczane z piekarnika, chorizo z porem i sałatka
Lubię placki ziemniaczane ale rzadko robię, bo 1. sporo kalorii, 2. smażone nie robi mi dobrze. Znalazłam w IKEA placki ziemniaczane mrożone – kupiłam, zrobiłam, polecam:-)
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim
Zapiekanka ziemniaczana w wersji wegetariańskiej, wyjątkowo aromatyczna, bo ze sporą porcją liści czosnku niedźwiedziego i z pesto z tegoż czosnku.
Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskus
Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
Tarta brokułowo-kolendrowa (bez spodu)
Tarty bez spodu są nie tylko mniej kaloryczne, ale również szybciej się je przygotowuje. Brokuł to świetne warzywo, samo w sobie jest smaczne (robiłam już tarty z brokuła) ale można je z powodzeniem podkręcić. Tym razem dorzuciłam sporą ilość świeżej kolendry, którą uwielbiam. Spróbujcie sami:-)
Zapiekanka z brokuła i groszku z mozarellą light
Prawdziwa pychota dla wegetarian i nie tylko! Moc zielonego i mało kalorii w zapiekance z brokułem, groszkiem i mozarellą. Bez mąki, na wytrawnie – znakomita propozycja na przekąskę, do kanapki, na lunch – wypróbujcie koniecznie.
Tadżin z kurczakiem (fr.: tajine au poulet)
Tajine (czyt. tadżin) to zarówno nazwa naczynia jak i samego dania jakie w tym naczyniu jest przyrządzane. Pochodzi z krajów Maghrebu (północno-zachodniej Afryki) i jest posiłkiem kompletnym: jest mięso, warzywa a do tego kuskus albo – rzadziej – typowe dla tego regionu pieczywo: le pain de sable – to rodzaj naleśnika/placka, który Beduini przygotowują na Saharze i który jest gotowany w całości na drobnym piasku (w gorącym piasku pustyni zakopuje się surowe placki i po chwili wyciąga gotowe do zjedzenia). Oczywiście w mieście to pieczywo przygotowuje się na blasze, jak nasze podpłomyki. W każdym razie, zachęcam do wypróbowania tego pysznego dania, samo przygotowanie jest banalnie proste, jedynie chwilę trzeba poczekać aż się zrobi w piekarniku.